Inrikes

Lundin Petroleum exproprierat

Det är företagets andel, på 12,5 procent, i fyndigheterna i det så kallade Colonblocket som nu kommer att krympa till 5 procent i enlighet med de nya kontrakt Lundin och de andra delägarna skrivit med den venezolanska regeringen. I Dagens Industri den 11/8 går Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin till kraftigt angrepp mot landets oljepolitik. […]

Det är företagets andel, på 12,5 procent, i fyndigheterna i det så kallade Colonblocket som nu kommer att krympa till 5 procent i enlighet med de nya kontrakt Lundin och de andra delägarna skrivit med den venezolanska regeringen.

I Dagens Industri den 11/8 går Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin till kraftigt angrepp mot landets oljepolitik. ”Det var en form av nationalisering. Det är klart att det är dåligt för alla bolag och dåligt för investeringarna i landet… De får nog svårt att få in nya investerare och måste göra allting själva. Men Chavez kanske tror att han kan göra det”, sade han till tidningen.

Gruppen som Lundin ingår i, ledd av argentinska Tecpetrol, fick koncessionen 1994. Det var ett av 32 kontrakt som under 1990-talet, enligt journalisten Steven Mather på nättidningen Venezuelanalysis, slöts direkt av PDVSA utan godkännande i parlamentet och i strid med den venezolanska grundlagen. Företagen behövde inte betala några rojalties och bara 36 procent i skatt på vinsten, internationellt mycket låga siffror. Representanter för regeringen och folkrörelserna i landet har anklagat PDVSA för utbredd korruption och underhandsaffärer med privata företag under den här tidsperioden.

2001 förklarades de kontrakt som slutits mellan 1990 och 1997 för olagliga, och under 2005 började regeringen genomdriva lagen. I ett uttalande från parlamentet i april 2006, som bekräftade den nya lagstiftningen, sägs att ”vi har avslutat den första fasen i en cykel av återerövringen av de oljekällor som nästintill skänktes bort till de transnationella företagen”. De ökande intäkterna ska gå till sociala program och infrastrukturinvesteringar, enligt uttalandet.

De flesta internationella investerare har accepterat de nya villkoren, men bland andra Exxon Mobil och Statoil har istället valt att sälja sina aktier och lämna landet. Den 4 augusti tog regeringen med tvång över kontrollen över en oljekälla ägd av Total och italienska ENI, som vägrat att skriva nya kontrakt.

Lundin Petroleum, tidigare Lundin Oil, har investeringar inom energisektorn i Albanien, Frankrike, Holland, Indonesien, Iran, Sudan, Tunisien och Venezuela, enligt företagets hemsida. Andelen i Colonblocket motsvarade innan det nya kontraktet skrevs runt 7 procent av produktionen. För den svenska allmänheten blev företaget känt när det 2001 anklagades för medverkan i folkfördrivningar och massakrer i Sudan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga