Utrikes

Gatublockad för omräkning

I söndags tillbakavisade López Obrador på nytt lördagens domslut att inte inleda en total röstomräkning. I ett tal på huvudstadens Zocalotorg lov-ade han att det civila motståndet skulle fortsätta. Han sade att han försöker förhindra den mexikanska demokratin från att ta ett steg bakåt och att en fullständig omräkning av rösterna är det enda sättet […]

I söndags tillbakavisade López Obrador på nytt lördagens domslut att inte inleda en total röstomräkning. I ett tal på huvudstadens Zocalotorg lov-ade han att det civila motståndet skulle fortsätta. Han sade att han försöker förhindra den mexikanska demokratin från att ta ett steg bakåt och att en fullständig omräkning av rösterna är det enda sättet att vara säker på att valfusk inte begåtts.

I omräkningen skilde det endast 0,58 procent mellan Calderon och López Obrador, av 41 miljoner röster.

Av domstolens beslut framgår att det har förekommit motstridigheter i valresultatet från något mer än nio procent av vallokalerna. Beroende på hur omräkningen går kommer antingen fler vallokaler att räknas om eller så kommer valet att bedömas som transparent och rättvist. Senast den 6 september ska en vinnare ha deklarerats. Annar förklaras valet för ogiltigt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga