Utrikes

Tyst om USA:s militära Israelstöd

World Policy Institute menar att tystnaden kring USA:s stora militära stöd till Israel innebär att få amerikaner inser vilken makt deras regering har att påverka Israels agerande. – De miljarder i vapen och bidrag som USA varje år ger innebär stora möjligheter för Bushadministrationen att pressa Israel till ett eldupphör i dess attacker mot Libanon, […]

World Policy Institute menar att tystnaden kring USA:s stora militära stöd till Israel innebär att få amerikaner inser vilken makt deras regering har att påverka Israels agerande.

– De miljarder i vapen och bidrag som USA varje år ger innebär stora möjligheter för Bushadministrationen att pressa Israel till ett eldupphör i dess attacker mot Libanon, citeras William D. Hartung från institutet i rapporten. Under åren 2001–2005 har Israel fått 10,5 miljarder dollar i militära bidrag och 6,3 miljarder dollar i form av amerikansk vapenmateriel.

World Policy Institute uppmanar Bushadministratinen att ta lärdom av Reaganadministrationen som under Israels invasion av Libanon 1981 frös all leverans av krigsmateriel och militära bidrag till Israel under en tioveckorsperiod. Detta för att utröna om Israel använde vapnen i försvarssyfte, vilket amerikansk lag föreskriver.

I mer än 30 år har Israel varit den största mottagaren av amerikanska pengar och sedan 1985 har landet fått cirka tre miljarder dollar årligen i militära och ekonomiska bidrag. USA:s bidrag utgör mer än 20 procent av Israels totala försvarsbudget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga