Utrikes

Sju döda efter generalstrejk

Skolor, kontor, banker och affärer stod stängda i västafrikanska Guineas huvudstad Conakry när generalstrejken inleddes i torsdags. Strejken är en protest mot den fallande levnadsstandard som landets invånare ställts inför. Guinea har, enligt den internationella valutafonden IMF:s rekommendationer, höjt bränslepriset och släppt valutan flytande. Det har gjort att valutan tappat kraftigt i värde. Löner har […]

Skolor, kontor, banker och affärer stod stängda i västafrikanska Guineas huvudstad Conakry när generalstrejken inleddes i torsdags.
Strejken är en protest mot den fallande levnadsstandard som landets invånare ställts inför. Guinea har, enligt den internationella valutafonden IMF:s rekommendationer, höjt bränslepriset och släppt valutan flytande. Det har gjort att valutan tappat kraftigt i värde. Löner har sjunkit med 40 procent till motsvarande runt 20 dollar i månaden, samtidigt som priserna på basvaror stiger okontrollerat.
FN-sajten Irinnews.com rapporterar om hur Guineas inrikesminister Moussa Solano i ett försök att stoppa strejken dagen innan annonserade en löneökning för statsanställda. Men ökningen, som motsvarar knappt en dollar i månaden, tycks inte ha haft någon effekt.
I måndags skulle 100000 studenter ha skrivit universitetsförberedande slutprov, men de ställdes in på grund av strejken. När protesterande studenter byggde barrikader av skolbänkar och marscherade mot regeringsbyggnaden öppnade soldater eld, rapporterar BBC:s nätupplaga.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan