Inrikes

Stängda fabriker efter protestvåg

Möten, demonstrationer och sam-manstötningar mellan klädarbetare och polis, eller specialstyrkorna Rapid Action Batallion, Rab, avlöste varandra under lördagen och söndagen. Även sammanstötningar mellan grupper av klädarbetare med olika uppfattningar om protesterna förekom, enligt de bangladeshiska nättidningarna. Under lördagen dog en kläd-arbetare. Minst 30 arbetare och flera medlemmar ur specialstyrkan Rab skadades också i sammanstötningar i […]

Möten, demonstrationer och sam-manstötningar mellan klädarbetare och polis, eller specialstyrkorna Rapid Action Batallion, Rab, avlöste varandra under lördagen och söndagen. Även sammanstötningar mellan grupper av klädarbetare med olika uppfattningar om protesterna förekom, enligt de bangladeshiska nättidningarna.
Under lördagen dog en kläd-arbetare. Minst 30 arbetare och flera medlemmar ur specialstyrkan Rab skadades också i sammanstötningar i Gazipur. Även i och runt Dhakas exportzon i Savar förekom sammanstötningar.
Demonstranterna förstörde bland annat en klädfabrik och barrikader restes på motorvägen som skär genom distriktet och stoppade trafiken under flera timmar.

På lördagkvällen beslöt organisationen för investerare i export-zonerna, BEPZIA, att stänga alla 92 klädfabriker i exportzonen i Savar på obestämd tid. Inga löner kommer att betalas ut under den tid som fabrikerna håller stängt.
– Med hänsyn till det fortsatta våldet, vandaliseringen och an-greppen på ledning och arbetare stänger vi från och med söndag, förklarade Peter Bauer, ordförande i BEPZIA.
BEPZIA:s talesmän tillbakavisade de anklagelser som tidigare framförts från arbetarhåll om fysiska bestraffningar och sexuella trakasserier av framför allt kvinnliga arbetare. De lovade emellertid att undersöka saken vidare.
En plattform bestående av 13 arbetarorganisationer, BNC, krävde vid en presskonferens i Dhaka i helgen att internationella arbetsrättslagar ska garanteras av den bangladeshiska regeringen.

Missnöjet i klädfabrikerna – främst i och runt Dhakas exportzon DEPZ – har jäst under en längre tid och med jämna mellanrum har oroligheter brutit ut. Ofta har dock protesterna slagits ned inom loppet av några timmar och ordningen har återställts. Arbetsgivarföreningen BGMEA har gång på gång träffat överenskommelser med ledare för klädfacken och nästan lika ofta har överenskommelserna brutits eller löftena inte infriats. De senaste veckornas ihållande protester visar att tålamodet hos arbetarna i den mest inkomstbringande exportsektorn, klädindustrin, nu är på upphällningen.
Minimilönen på drygt 900 taka, cirka 120 kronor, har inte höjts på många år och fortfarande arbetar många klädarbetare fjorton timmar om dagen, sju dagar i veckan. Dessutom tvingas de ofta arbeta påtvingad övertid vid produktionstoppar då stora utländska order ska färdigställas.
Men har det skett några förbättringar?
– Vi har uppnått vissa framgångar i vårt arbete, säger Amirul Haque Amin, generalsekreterare i klädfacket National Garments Workers Federation, NGWF, på frågan vad fackföreningen lyckats åstadkomma under den senaste tioårsperioden.
– Ungefär femtio procent av fabrikerna har en dag ledigt nu och vi har lyckats förhandla upp ersättningen vid olyckor. Dessutom har ungefär åttio procent av alla klädarbetare ledigt första maj. Det är framgångar för oss. Arbetarna vågar också ta juridiska strider med arbetsköparna.
Oroligheterna nu, den stora branden vid KTS Composite Textile Mill i Chittagong i vintras och kollapsen av en klädfabrik i Dhaka vid samma tid – för att bara ta några exempel – visar dock att det är lång väg kvar. Enligt Amirul Haque Amin är fyra parter ansvariga för att det ser ut som det gör: de multinationella företagen, arbetsgivarföreningen BGMEA, regeringen och de enskilda fabrikerna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga