Inrikes

Fem vanliga klimatmyter

Temperaturen varierar med solens aktivitet.Sant, men under senare decennier har solaktiviteten avtagit. Variationer i solstrålningen fungerar dåligt som förklaring till den temperaturhöjning som ägt rum på jorden sedan 1970-talet. Om solaktiviteten var förklaringen till den globala uppvärmning vi nu ser skulle det vara genom en lång orsakskedja som bland annat skulle påverka mängden mikroskopiska partiklar […]

Temperaturen varierar med solens aktivitet.
Sant, men under senare decennier har solaktiviteten avtagit. Variationer i solstrålningen fungerar dåligt som förklaring till den temperaturhöjning som ägt rum på jorden sedan 1970-talet. Om solaktiviteten var förklaringen till den globala uppvärmning vi nu ser skulle det vara genom en lång orsakskedja som bland annat skulle påverka mängden mikroskopiska partiklar och moln i atmosfären. Det är teoretiskt möjligt, men tveksamt då orsakskedjan har en mängd svaga länkar.

Klimatet har alltid varierat, det är helt naturligt.
Varmare och kallare perioder har alltid avlöst varandra. Men nu kan hela den temperaturökning som skett sedan senaste istidens slut, för 10000 år sedan, inträffa på bara 100 år. Vi kan se ett starkt samband mellan koldioxidhalten och temperaturökningen. De naturliga variationerna sker ovanpå den stadigt ökande globala medeltemperatur som orsakas av utsläppen av växthusgaser.

Forskarna är oense om hur koldioxidutsläppen påverkar klimatet.
FN:s internationella klimatpanel, IPCC, har sammanställt rapporter från tusentals klimatforskare över hela världen. När alla resultat sammanvägs blir den enda rimliga slutsatsen att utsläppen av växthusgaser, varav koldioxid är en, påverkar klimatet.

Vulkanutbrott som spyr ut gaser i atmosfären är ett mycket större problem än människans utsläpp.
Vulkanutbrott innebär att atmosfären fylls med partiklar som hejdar solljuset från att nå jordytan, vilket sänker jordytans temperatur tillfälligt tills partiklarna sjunkit till marken. I slutet av 1900-talet var det stor vulkanisk aktivitet, vilket gjorde att den samlade avkylningen ökade. Att temperaturen under dessa årtionden i stället steg måste bero på något annat.

Att temperaturen sägs stiga beror på urbaniseringen eftersom mätstationerna ofta ligger i städer.
Temperaturdata har korrigerats för detta.

Källor: Naturvårdsverket och SMHI

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga