Kultur

Genussåpa på räls

Scen 1: två medelålders män i snitsiga kostymer sitter på varsin sida om en kvinna i samma ålder, även hon formellt klädd. De dricker vin. Man 1 ömsom trycker sig intill kvinnan, ömsom flabbar. Snart vinglar han iväg. Man 2 säger: ”Det är vetenskapligt bevisat att det finns två sorters kvinnor. Horor och dumjävlar.” Kvinnan: […]

Scen 1: två medelålders män i snitsiga kostymer sitter på varsin sida om en kvinna i samma ålder, även hon formellt klädd. De dricker vin. Man 1 ömsom trycker sig intill kvinnan, ömsom flabbar. Snart vinglar han iväg.
Man 2 säger: ”Det är vetenskapligt bevisat att det finns två sorters kvinnor. Horor och dumjävlar.”
Kvinnan: ”You fucking asshole. You don’t know nothing, just shut up! Vilket skitsnack, inkluderar du din mamma och fru i den uppdelningen?”
Man 2 lutar sig fram och sätter upp ett finger i ansiktet på kvinnan: ”Jag gjorde ett vetenskapligt experiment och frågade kvinnor på stan: Vill du bli påsatt? Nej, sade de flesta. Då frågade jag igen och nämnde en summa, typ: vill du bli påsatt för tusen spänn? Vid en miljon sa de flesta ja. Ja-sägarna är horor och de andra är dumjävlar som tackade nej till en miljon.”
Kvinnan: ”Shut the fuck up you ass-hole, du är kvinnofientlig …”
Man 1 återkommer och lägger sig i princip över kvinnan.
Scen 2: En tredje man kommer in. Ung, snaggad, i militäruniform. Han sätter sig mittemot sällskapet, lutar sig bakåt, bredbent med armarna i kors. Han stirrar på männen och ser bister ut. Man 2 försöker dra in honom i samtalet/sällskapet men han rör nekande på huvudet.
Scen 3: Man 1 och 2 tystnar gradvis för att snart drypa i väg. Man 3 lutar sig vänligt fram mot kvinnan som beklagar sig över kvinnohatande män. Snart flyttar mannen över till kvinnans bord och de samtalar.
Scen 4: onda ögat, som tjuvlyssnat, slinker iväg och försöker tolka vad som skett. Kostymerna ville vara coola men vinet gjorde att de flöt ur sina roller. De kämpade om kvinnans gunst; 2 verbalt, 1 mer fysiskt. 1 pillade på henne, tryckte sig intill henne, lade sig över henne och i stort sett tystade henne.
När 2 insett att han misslyckats med att få hennes totala uppmärksamhet tog han till grövre språkbruk och reducerade henne till hora eller dumjävel, det vill säga använde härskartekniker.
Man 3 lierade sig inte med männen utan stirrade ut dem. Han är medveten om att uniformen signalerar våld eller hot om våld. Trots att han var hälften så gammal utmanade de äldre männen honom inte.
Kvinnan tycks agera i en amerikansk polisserie. Hon gav igen på ett aggressivt sätt samtidigt som hon värjde sig. I samtalet med man 3 talade hon lågmält och sansat. Inför honom visade hon att samtalet med de äldre männen varit obehagligt. Hon anpassade sig till olika situationer snarare än styrde dem. För henne betydde uniformen och 3:s beteende snarare trygghet.
Epilog: Fortfarande undrar jag om detta var ett verkligt möte. Eller var det ett avsnitt ur nya dokusåpan Bistron på X2000 mellan Stockholm och Göteborg?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga