Inrikes

Jäsande missnöje på sjukhusen

– Folk här är jävligt irriterade. Många kommer förmodligen att säga upp sig och söka nya jobb, säger Mattias Olsson som är sjuksköterska på Huddinge sjukhus och medlem i Social och vård-syndikatet inom SAC-Syndikalisterna. Tillsammans med över tusen andra vårdarbetare inom Stockholms landsting får han en rejäl lönesänkning när landstingets sparplan träder i kraft. Det […]

– Folk här är jävligt irriterade. Många kommer förmodligen att säga upp sig och söka nya jobb, säger Mattias Olsson som är sjuksköterska på Huddinge sjukhus och medlem i Social och vård-syndikatet inom SAC-Syndikalisterna.
Tillsammans med över tusen andra vårdarbetare inom Stockholms landsting får han en rejäl lönesänkning när landstingets sparplan träder i kraft. Det poängsystem som gett ersättning för arbete på nätter och kvällar kommer då att sägas upp.
Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall är själv kritisk till att facket gått med på att använda en poängmodell i stället för att höja lönerna.
– Med facit i hand borde vi varit mer uppmärksamma på detta, säger hon.
För bara en månad sedan tecknade Vårdförbundet ett nytt avtal som inte innehöll någon central löneökning. I stället vill de åstadkomma att lönerna höjs med hjälp av individuella löneförhandlingar. Det är något Eva Fernvall fortfarande håller fast vid och hävdar att man kan genomföra kollektivt.

Hur bedriver man kollektiv lönesättning
individuellt?

– Vi engagerar oss i varje individ. Vi stöttar individen och visar att de behövs.
I den gamla traditionella modellen med en kollektiv lönesättning har arbetsgivaren övertaget. Så är det inte med individuell lönesättning.

Mattias Olsson tycker det är ett märkligt resonemang, särskilt som Stockholmssjukhusen gått ut med att de inte kommer att ge mer än de måste.
– Vad har man då att komma med när man förhandlar? Vårdförbundet kan ju inte ens hota med något eftersom de har fredsplikt.
På sjukhusen i Stockholm jäser nu missnöjet, intygar Eva Nowak, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon vill helst se att poängsystemet återinförs och menar att besparingar måste göras på annat håll. Det är helt enkelt för kortsiktigt att spara in på personalen.
LO-förbundet Kommunal, vars medlemmar också berörs av sparplanerna, efterlyser ”ordentliga kollektivavtal som arbetsgivarna inte kan ta bort med tre månaders varsel”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga