I en granskning gjord av Blankspot avslöjas att Länsförsäkringar stängt av en privatpersons bankkonto efter att ha ifrågasatt transaktioner till bland annat Arbetaren.
– Om en tidningsprenumeration på Arbetaren har fått varningsklockorna att ringa på banken, då är det något väldigt fel på varningsklockorna, säger Arbetarens tillförordnade chefredaktör Annie Hellquist.
Den 1 januari i år trädde den nya penningstvättslagen i kraft. En lag som innebär att bankerna har ett utökat lagkrav att motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Bryter en person mot lagen kan en bank välja att avsluta kundens konto. Månaden efter, i februari, infördes även ett utvidgat krav på bankerna om utökad kundkännedom.
I en granskning gjord av Blankspot avslöjar de hur Länsföräkringar begärt förklaringar till 170 transaktioner en av deras kunder, Ola Jönsson, gjort under de senaste åren.
Ifrågasatte prenumerationsavgift
I listan på de transaktioner som banken vill få förklaring till finns bland annat prenumerationsavgifter till tidningen Arbetaren och insättningar till ETC Sol och ETC Bygglån.
Banken ifrågasätter även mindre insättningar till föreningar som Alla kvinnors hus, som arbetar mot våld i hemmet, och till den svensk-kurdiska biståndsorganisationen Röda solen.
– Som du ser finns det en röd tråd. De begärde knappast ut någon transaktion som jag gjort till Spotify, säger Ola Jönsson till Blankspot.
För Blankspot berättar Ola Jönsson att han varken är föreningsaktiv eller aktivist.
– Jag har ett vanligt jobb. Mitt sätt att bidra till frågor jag tycker är viktiga är genom att ge pengar. I övrigt är jag bara samhällsintresserad, säger Ola Jönsson till Blankspot.
Arbetarens tillförordnade chefredaktör Annie Hellquist ser allvarligt på händelsen. Inte minst för att både föreningsrätt och pressfrihet är grundlagsskyddat i Sverige.
– Det är otroligt allvarligt att våra prenumeranter och i förlängningen vi som tidning misstänkliggörs på det här sättet. Ska folk vara rädda att förlora sina bankkonton för att de tecknar en prenumeration på en tidning?
Tidningen Arbetaren har i över hundra år granskat maktrelationer på arbetsmarknaden, följer det medieetiska systemet och tar emot presstöd.
– Om en tidningsprenumeration på Arbetaren har fått varningsklockorna att ringa på banken, då är det något väldigt fel på varningsklockorna, säger Annie Hellquist.
Länsförsäkringar duckar frågan
När Blankspot frågar Länsförsäkringar om de har rödlistat ett antal medier så svarar de inte på frågan utan hänvisar till den nya penningtvättslagen:
”Penningtvättslagen ställer hårda krav på banker och finansiella institut vad gäller att förstå och känna våra kunder. Där ingår bland annat att bankerna måste ställa frågor till kunden för att exempelvis förstå syftet med en transaktion. Banksekretess gör att jag inte kan ge dig något annat svar.”
– Det framstår som direkt stötande om en bank vill ha en förklaring till en transaktion på några hundralappar till en tidning som Arbetaren eller andra medier. Om det skulle utgöra grunden för att neka en person att vara kund har banken använt lagen på ett sätt som inte var tänkt av lagstiftaren, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, till Blankspot.
Annie Hellquist anser att bankens agerande är ett ifrågasättande av solidaritet.
– Vi är många som någon gång har gjort insättningar till Ingen människa är illegal, kvinnojourer och hjälporganisationer. Det är ett väldigt illavarslande tecken i tiden att det är något som har börjat misstänkliggöras i bankers tolkningar av penningtvättslagen.