Demokrati, allmän och lika rösträtt, människovärde, lönehöjningar och betald semester. Historien är fylld av rättigheter många i dag tar för givet men som vunnits med hjälp av strejker och långdragna konflikter. Arbetaren listar några framgångsrika exempel.
Rösträttsstrejken 1902
Sveriges första, och fortfarande en av de största, politiska storstrejkerna utbröt våren 1902 när 120 000 arbetare lämnade sina jobb med krav på lika och allmän rösträtt. Det här i spåren av den den allmänna värnplikten som införts året innan.
Arbetarna menade att om de förväntades riskera livet för sitt land så skulle de också ha full medborgarrätt. Något Allmänna valmansförbundet, nuvarande Moderaterna, motsatte sig. Konflikten varade i tre dagar och många av de som deltog fick sparken. Men bollen var i rullning. 17 år senare beslutade koalitionsregeringen ledd av Liberala samlingspartiet och Socialdemokraterna att införa allmän och lika rösträtt vid val till kommuner och riksdag, dock med flera kritiserade undantag.
Strejken ses ändå som en viktig del i införandet av demokrati i Sverige.
Mackmyrakonflikten 1906
Hundratals arbetare vid Mackmyra sulfitfabrik utanför Gävle gick i början av mars 1906 ut i vild strejk i strid om föreningsrätten. Arbetsköparna, som vägrade gå med på att de anställda organiserade sig fackligt, svarade med lockout och vräkte 42 barnfamiljer som bodde i företagets bostäder. Vräkningarna orsakade enorma protester runt om i hela landet och stödkomittéer bildades på flera håll.
Efter sex månaders konflikt gav bolaget slutligen med sig och de anställda gavs rätt att organisera sig. Strejken ses fortfarande som en milstolpe i den svenska arbetarrörelsens historia.
Den vilda gruvstrejken 1969-70
En av de mest mytomspunna arbetsmarknadskonflikterna i den svenska historien började med att 35 gruvarbetare vid statliga LKAB i Svappavaara satte sig ned på golvet och vägrade jobba. Det här i protest mot det så hatade ackordsystemet och mot, den ofta livsfarliga, arbetsmiljön. Men missnöjet mot så väl LO som det lokala gruvarbetarfacket var också utbrett. Konflikten spred sig snabbt till närliggande gruvor och fick enorm uppmärksamhet.
Sammanlagt deltog omkring 5000 arbetare i den vilda strejken som avslutades i februari 1970. Resultatet? Ackordsystemets avskaffande, fast månadslön med en höjning på 14 procent.
Skogsarbetarstrejken 1975
15 000 skogsarbetare i främst norra Sverige gick under våren och försommaren 1975 ut i strejk med krav på bland annat fast månadslön och fem veckors betald semester. Strejken fick precis som under gruvkonflikten fem år tidigare stor uppmärksamhet och ledde till ett omfattande solidaritetsarbete från allmänheten där majoriteten stödde de strejkande.
Den 3 juni fick de strejkande igenom sitt viktigaste krav, nämligen det om fast månadslön och strejken avslutades. Av de som strejkat var drygt 1000 organiserade inom SAC Syndikalisternas lokala samorganisationer, LS.