Inrikes #3/2023

Schyman sågas efter uttalanden om Ukraina

Gudrun Schymans påståenden om att både Ukraina och Ryssland måste ge eftergifter för att få ett stopp på kriget har retat upp många, även inom vänstern. Foto: Pär Fredin/TT

I en uppmärksammad radiodebatt förklarar Gudrun Schyman att hon vill se eftergifter från både Ryssland och Ukraina och att parterna måste mötas vid förhandlingsbordet för att få ett slut på kriget. Uttalandena har lett till hård kritik från flera håll och nu höjs även vänsterröster mot den tidigare partiledaren.

– Kriget tar slut när Ryssland lämnar Ukraina. Att placera ansvaret för freden på offret, som Gudrun Schyman verkar göra, är olyckligt, säger Leonidas Aretakis som är chefredaktör på den oberoende, socialistiska tidningen Flamman till Arbetaren.

Det stormar rejält kring den tidigare vänsterledaren Gudrun Schyman efter torsdagsmorgonens debatt i P1. Under en diskussion med moderaten och den före detta EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark menade Schyman att både Ryssland och Ukraina måste komma med eftergifter för att få ett stopp på det blodiga invasionskriget där miljontals människor tvingats fly och tiotusentals civila ukrainare dödats eller skadats vid de ryska attackerna.

Inga Näslund på Olof Palme internationella center. Foto: Johan Karreskog
Inga Näslund på Olof Palme internationella center. Foto: Johan Karreskog

– Jag försvarar inte Ryssland på något sätt. Men om vi ska få fredsinitiativ tagna så måste det finnas två parter som är beredda att sätta sig vid ett förhandlingsbord, sade Gudrun Schyman som nu företräder partiet Klimatalliansen.

Hennes påstående fick Gunnar Hökmark att reagera kraftigt.

– Det är som att låta hustrumisshandlaren flytta samman med offret i tron att det blir fred och som att säga att man ska göra kompromisser med Hitler. Hur uppnår man fred med en person som konsekvent brutit alla avtal och ser det som ett sätt att flytta fram sina positioner, sade Gunnar Hökmark och fortsatte:

– Ryssland har börjat detta krig i strid med internationell rätt och respekt för Ukraina. Det är väldigt enkelt att avluta kriget. Det är som Finlands statsminister Sanna Marin har sagt, Putin kan göra det i dag genom att dra tillbaka ryska trupper. Det är kravet som världen måste rikta mot Ryssland.

Även Inga Näslund som är Rysslandsexpert på Palmecentret, arbetarrörelsens organisation för internationell solidaritet, häpnar när hon hör vad Gudrun Schyman sagt.

– Vad trött jag blir. Hon är ju helt fel ute. Det är människor vi pratar om här och inte någon jäkla åkerlapp i östra Ukraina. Men tyvärr finns sådana här tongångar inom en liten del av vänstern här i västvärlden, säger Inga Näslund till Arbetaren.

Leonidas Aretakis menar också att det finns en liten del av vänstern som inte klarar av att vara principiell när det kommer till frågan om Rysslands agerande.

– För 20 år sedan var parollen ”USA ut ur Irak” och inte ”ge Busch några oljefält för fredens skull”. Jag hoppas därför att vad Schyman antyder inte är att Ukraina ska ge upp mark. I slutändan lär vi se förhandlingar, för så slutar alla krig. Tills dess hoppas jag att Ryssland trängs ut ur Ukraina, och att vi slipper höra uppmaningar om att landet ska skänka bort en kvadratmeter till några ryska rövarkapitalister, säger Leonidas Aretakis.

På sociala medier höjdes det också många vänsterröster mot Gudrun Schymans argumentation.

”En del har frågat om V delar Gudrun Schymans åsikter om Ukraina. Det raka svaret är nej. Ukrainas folk bestämmer själva när och hur de går till förhandlingsbordet. Ukraina ska ha fred. Det bästa vore därför om Putin slutar att kriga och Ukraina blev fritt inklusive Krim”, skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling på Twitter.

Andra vänsterpartister, som exempelvis Jonas Lundgren som är gruppledare i Lidingö är starkt kritisk till sin före detta partiledare.

”Här tycker jag ändå Hökmark har rätt. Inte en jävla millimeter till Putin. Inte en enda” skriver han på Twitter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga