Radar #2/2023

Supervälgörenhet med förhinder

Jon Weman är frilansskribent bosatt i Argentina. Han har skrivit för Arbetaren sedan början på 2000-talet, ofta om global ekonomi och arbetsmarknadspolitik i Sverige. Foto: Elaine Thompson/AP/TT, Pablo Martinez Monsivais/AP/TT, Mary Altaffer AP/TT, Privat, Montage: Arbetaren

Jeff Bezos är den senaste i raden av superrika att hoppa på en paradoxal trend: han lovar att göra sig av med sin förmögenhet. Men att döma av historien hittills får man ta sådana löften med en stor skopa salt, skriver Jon Weman.

Jeff Bezos, Amazons grundare och alltjämt ägare till tio procent, är världens femte rikaste man (enligt decembersiffrorna). I november lovade han i en CNN-intervju att ge bort ”den överväldigande majoriteten” av sin förmögenhet under sin livstid, och inledde med att skänka 100 miljoner dollar till Dolly Parton, själv numera en välgörenhetsprofil.

Tio miljarder dollar, runt åtta procent av Bezos totala tillgångar, har han lovat att under de kommande tio åren överföra till Bezos Earth Fund, som han själv leder tillsammans med sin nya sambo Lauren Sánchez. När och till vem han tänker sig att skänka bort resten lämnade han utan närmare förklaring.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga