Kommentar #1/2023

Dåliga villkor – ett hot mot den globala sjukvården

Organisationer som företräder världens vårdpersonal kan efter nästan tre år av pandemi rapportera om växande problem med utbrändhet, personalbrist och att vårdpersonal väljer att söka sig utomlands. Foto: Francois Mori/TT

Personalbrist, orimliga arbetsvillkor och könsbaserade orättvisor. Det är några av de problem som råder inom den globala hälsovården – och utgör ett hot mot målsättningarna om att alla människor ska få tillgång till sjukvård. Det skriver Roopa Dhatt, David Bryden och Gill Adynski, företrädare för internationella organisationer för vårdpersonal, i denna kommentar.

Hälso- och sjukvård levereras inte av sig själv – den kräver personal. Och det är hög tid att denna personal, som främst består av kvinnor, får det erkännande de förtjänar. Samtidigt måste världens politiska ledare omgående bemöta de växande problemen med att vårdpersonal säger upp sig och de bristande resurserna.

Organisationer som företräder världens vårdpersonal kan efter nästan tre år av pandemi rapportera om växande problem med utbrändhet, personalbrist och att vårdpersonal väljer att söka sig utomlands.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga