Inrikes #98/2022

Nio år sedan nazistattacken i Kärrtorp

Det har gått nio år sedan en antirasistisk demonstration attackerades av nazister i Stockholmsförorten Kärrtorp. Arbetaren har träffat Zandra Kurén Weldon och Sandra Eriksson som var med och arrangerade demonstrationen. De berättar om hur de minns attacken i dag och hur de gick till väga för att organisera ett grannskap mot nazism.

Hösten 2013 försökte Svenska motståndsrörelsen etablera sig i Stockholmsförorten Kärrtorp. Det blev allt vanligare med klottrade hakkors och nazistiska slagord på väggar i området, antalet fall av misshandel ökade och oron för nazistnärvaron steg i området.

Som ett svar mot detta arrangerade Linje 17 mot rasism en demonstration den 15 december 2013 på Kärrtorps torg. Torget var fullt av barnfamiljer och boende i området när plötsligt ett trettiotal nazister attackerade demonstranterna.

En vecka efter attacken arrangerades ytterligare en demonstration, som kom att bli en av de största antirasistiska demonstrationerna i svensk historia.

Efter de här två händelserna upphörde de nazistiska aktiviteterna i området. Arbetaren har mött upp två av de som var med och arrangerade demonstrationen för att prata om hur de minns det som hände och hur de gick till väga för att organisera ett grannskap antinazistiskt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga