Stine Christophersen larmade till media om missförhållandena på Attendos äldreboende under pandemin. På tisdagen fälldes en chef och en före detta HR-specialist på det privata vårdbolaget för brott mot lagen om meddelarskydd.
– Jag hoppas att domen inspirerar andra arbetare till att våga visselblåsa, säger Stine Christophersen till Arbetaren.
Det var i juni 2020 som vårdbiträdet Stine Christophersen kallades till ett möte på Attendos huvudkontor där hon delgavs en skriftlig erinran för att ha agerat illojalt och hotades med uppsägning.
Under pandemin kom viruset tidigt in på äldreboendet där Stine Christophersen arbetade och spred sig snabbt till flera avdelningar. Arbetsbelastningen för personalen blev hög och många på boendet insjuknade i den farliga sjukdomen. Attendo förmedlade utåt att företaget, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, satt in så kallad “kohortvård” som innebär att sjuka och friska patienter hålls åtskilda. Men på arbetsplatsen stod det snabbt klart att smittskyddet var omöjligt att tillämpa och Stine Christophersen valde då att larma till Expressen om situationen.
Företaget menade under mötet att Christophersen agerat illojalt när hon uttalade sig i media. Vad cheferna då inte visste var att Stine Christophersen spelade in i mötet i smyg. Något som senare resulterade i publiceringen av den uppmärksammade P1-dokumentären “Det illojala vårdbiträdet” och att en förundersökning inleddes.
I april väckte kammaråklagare Anette Fassl åtal mot tre personer i chefsbefattning på Attendo. Nu fälls en chef och en före detta HR-specialist på Attendo. De döms till att betala 80 dagsböter om 380 respektive 980 kronor, vilket innebär en totalsumma i böter på 30400 kronor respektive 78400 kronor, rapporterar Svt.
Den andra åtalade chefen frias, men kammaråklagare Anette Fassl överväger att överklaga den friande domen.
– Jag kan konstatera att tingsrätten delar min uppfattning om att två av personerna ska dömas och är belåten med domen. Vad gäller den tredje personen som frias så måste jag läsa in mig mer på domen innan jag kan ta ställning till om jag ska överklaga den friande domen, säger kammaråklagare Anette Fassl till Svt.
Arbetaren har sökt Linda Bengtsson, presschef på Attendo, men som avböjer telefonintervju. Istället skickar hon en skriftlig kommentar till tidningen.
”Nu är frågan rättsligt prövad i en första instans. Som tidigare nämnts så anser Attendo att erinran hanterades på ett sätt som inte är i linje med våra värderingar och medarbetaren har fått en ursäkt. Meddelarskyddet är centralt för alla som arbetar inom vård och omsorg. Vi har gjort ett omfattande arbete för att våra chefer och medarbetare ska ha kunskaper om detta och etablera en öppen och lärande kultur”, skriver Linda Bengtsson i mejlet.
Stine Christophersen har hyllats för sitt mod och tilldelades hösten 2021 Civilkuragepriset av SAC Syndikalisterna. Det är första gången som ett fall gällande meddelarskydd i den privata vården prövas i domstol. Stine Christophersen, som numera är krönikör i Arbetaren, menar att domen är viktig för framtida fall.
Hur känns det?
– Det känns jättebra. Jag vet att det inte ger upprättelse för anhöriga som förlorade närstående under pandemin, men hoppas att de känner att tingsrätten var på deras sida, även om Attendo inte var på patienternas sida under pandemin. Det är ett bedrövligt faktum att bolaget inte var det. Nu har här dragits en tydlig gräns juridiskt. En gräns som innebär att vårdpersonal har rätt att larma om missförhållanden och vara lojala med sina patienter.
Stine Christophersen hoppas att beslutet inspirerar andra arbetare till att våga visselblåsa om missförhållanden.
– Jag hoppas att den här domen skapar ringar på vattnet. Ingen ska behöva acceptera missförhållanden på jobbet. Det är viktigt att anställda vågar larma till media och veta att de har lagen på sin sida. Spela in din chef, glöm inte det.