Intervjun #80/2022

Sara Parkman om musik som motstånd

Folkmusikern Sara Parkman
Sara Parkman längtar efter att få ge sig ut på turné som inleds i Malmö på fredag 14 oktober. Foto: Fredrika Eriksson

Med sitt nya album Eros Agape Philia vill Sara Parkman berätta för oss om kärlek. Den hyllade folkmusikern, kompositören och sångerskan har hittat sin inspiration i så väl bibeln som hos mystikern och den tidigare akademiledamoten Gunnel Vallquists verk.

Ingen kan ha missat Sara Parkmans framfart de senaste åren. Med låtar som exempelvis Sång till välfärden och ett uppmärksammat sommarprogram i P1, tillsammans med kollegan Samantha Ohlanders, har den 33-åriga mångsysslaren från Västernorrland satt svensk folkmusik på kartan på ett sätt som knappast skett sedan proggen och 1970-talets spelmansstämmor.

Med fiolen som vapen var Sara Parkman en av grundarna till det löst sammansatta nätverket Folkmusiker mot rasism som snabbt kom att bli en viktig röst i debatten när Sverigedemokraterna, efter sitt inträde i riksdagen 2010, försökte kapa frågan om svenskt kulturarv.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga