Kultur #77/2022

Stone Butch Blues uppmanar till aktion

Inför romanens 30-årsjubileet publiceras romanen för första gången på svenska av Dockhaveri förlag, översatt av Ylva Emel Karlsson. Bokens inledande kapitel släpps först i fanzineformat. Foto: Dockhaveri förlag/ Ylva Emel Karlsson

I Leslie Feinbergs debut Stone Butch Blues skildras vikten av queer gemenskap - och hur facklig kamp och aktivism varit avgörande för samma grupps möjlighet till ett tryggare liv. Alva Roselius har läst boken som fyller 30 år i vår och då kommer ges ut på svenska för första gången.

Jess, huvudpersonen i romanen Stone Butch Blues, föds i ett judiskt arbetarklasshem i Buffalo i nordöstra USA. Det är 1940-tal och som en följd av vad föräldrarna uppfattar som könsöverskridande beteende placeras Jess i psykiatrisk tvångsvård, för att strax därefter lämna föräldrahemmet för gott.

På Buffalos’ gaybarer hittar hen andra människor att spegla sig i och får via dem arbete i en fabrik. Jess sparkas efter en kort tid, börjar om på nytt i en annan fabrik för att snart därpå genomleva samma procedur igen. Och igen. De butchar som på barerna ständigt utsätts för polisens räder och övervåld står, på sina arbetsplatser, utan trygghet och kollegialt stöd. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan