Utrikes #71/2022

Tvång att höra hjärtljud innan abort

Kvinna tittar på ett positivt graviditetstest.
Det är läkare som ansvarar för att kvinnorna tar del av livstecknet, enligt den nya regeln som börjar gälla den 15 september. Foto: Isabell Höjman/TT

Nu ska ungerska kvinnor som vill göra abort tvingas lyssna på fostrets hjärtljud. Det här klubbade den djupt konservativa och högernationalistiska regeringen i veckan.

Ungern har under den auktoritäre och högernationalistiske premiärministern Viktor Orbán länge kämpat för att höja landets låga födelsetal genom exempelvis stora skattelättnader för familjer med flera barn. Landet, som beskrivits som politisk förebild av många Sverigedemokrater, har fått hård kritik från omvärlden för sina inskränkningar i bland annat mänskliga rättigheter.

Ungern rankas också på näst sista plats bland EU:s medlemsländer vad gäller jämställdhet mellan könen och den nationalistiska regeringens politik befäster enligt många politiska experter stereotypa könsroller som exempelvis kvinnors ansvar för barn och familj.

Nu har regeringen bestämt att kvinnor som vill utföra abort ska tvingas lyssna på fostrets hjärtljud eller ta del av andra livstecken före aborten, enligt en ny förordning som börjar gälla den 15 september.

Beslutet har väckt både ilska och oro bland många organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter runt om i landet. Abort är dock fortfarande lagligt i Ungern fram till den tolfte veckan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga