Intervjun #57/2022

Minnen från ett land utan aborträtt

2012 demonstrerade tusentals irländare när rätten till abort var i fara, efter att Savita Halappanavar nekades abort och gick bort i blodförgiftning. Bild i mitten: 2018 firar demonstranter när abort legaliserades helt i landet. T.h. Bella Frank. Foto : Shawn Pogatchnik/TT, Peter Morrison/TT, Jan-Åke Eriksson

Det har gått några veckor sedan USA:s högsta domstol upphävde det domstolsbeslut från 1973 som skyddat rätten till abort i landet. Journalisten Bella Frank, som var aktiv i kampen för abort på Irland under 1990-talet, drar i en intervju med Arbetaren paralleller mellan 1990-talets Irland och dagens utveckling i USA.

Bella Frank flyttade till Irland 1990 och kom att bli aktiv i kampen för abort i landet. Hon minns ett politiskt uppvaknande på Irland, ett land som precis gjort upp med sitt abortförbud, och hur abortfrågan aktualiserades av högerns framgångar på 1990-talet.

– Jag rörde mig bland många anarkister, aktivister och studenter som gick på Trinity College i Dublin. Där hölls veckovisa informella stödmöten för kvinnor som genomgått abort. Nästan alla kvinnor jag mötte i Dublin hade gått i katolska skolor, flera berättade hur de hade fått se anti-abortfilmen The Silent Scream, samtidigt som nunnorna utmålade dem som potentiella mördare. När de behövde genomgå abort stod många verkligt ensamma, utan att kunna berätta något för någon annan. De fick fejka ihop berättelser om varför de skulle bort och för att låna ihop pengar, för att därefter ta färjan till England och sedan hitta stället där de kunde få abort utförd.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984