Inrikes #51/2022

Polis JK-anmäls av facket

Polis vid buss
Polisen som förde bort och beslagtog de båda journalisternas utrustning JK-anmäls nu av facket och organisationen Reportrar utan gränser. Foto: Nils Petter Nilsson /TT

Den polis som tidigare i somras förde bort två reportrar som bevakade en klimataktion i Stockholm JK-anmäls av så väl fack som av organisationen Reportrar utan gränser. Det meddelade Journalistförbundet i måndags.

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande.

Det var i början av juni som en av flera klimataktioner hölls i centrala Stockholm. Både polis och journalister var på plats för att bevaka händelsen. Plötsligt stoppades två journalister från tidningen Flamman och bildbyrån Getty Images. Polisen menade att de inte kunde bevisa att de jobbade som journalister. De fick sin utrustning beslagtagen och fördes bort från platsen misstänkta för att vara klimataktivister.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga