Inrikes #34/2022

Sveriges hamnar stämmer Hamn­arbetar­förbundet

Fartyget Baltic Performer stoppades först av blockaden, men lossades senare av Transport innan deras blockad trätt i kraft. Foto: Johan Nilsson och Lars Pehrson/TT

Arbetsköparorganisationen Sveriges hamnar säger sig stötta sanktionerna mot Ukraina, men kräver nu skadestånd och stämmer Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen. De menar att blockaden för ryska fartyg och ryskt gods i svenska hamnar är olovlig. Och Transport kan stå näst på tur i att bli stämda.

Hamnarbetarförbundet hörsammade inte arbetsköparorganisationen Sveriges hamnars begäran att upphöra med sin solidaritetsblockad mot att hantera ryska fartyg. Nu gör arbetsköparorganisationen verklighet av sitt hot och stämmer därför förbundet i Arbetsdomstolen med krav på skadestånd.

”Det stämmer att vi har vänt oss till Arbetsdomstolen för att pröva frågan om blockaden. Vi väntar nu på Arbetsdomstolens beslut i frågan.”, skriver Johan Grauers, förhandlingschef på Transportföretagen och Sveriges hamnar, i ett mejl till Arbetaren. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga