Inrikes #33/2022

Sveriges Hamnar hotar stämma facket för Ryss­lands­block­ad

Den 2 april passerade det ryskflaggade skeppet Baltic Performer Helsingborgs hamn. Lasten av bananer lossades inte den dagen på grund av Hamnarbetarförbundets blockad. Foto: Johan Nilsson/TT, Faksimil

Arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar kräver ett omedelbart stopp för Hamnarbetarförbundets blockad av ryska fartyg, som görs i solidaritet med ukrainska hamnarbetare. I ett brev till förbundet hotar de med rättsliga åtgärder och skadeståndskrav om blockaden skulle fortsätta.

Hamnarbetarförbundet har sedan den 28 mars satt lastning och lossning av ryska fartyg i blockad på uppmaning av ukrainska hamnarbetarfack. Men nu agerar Sveriges Hamnar. I en så kallad fredspliktsinvändning kräver arbetsköparorganisationen att blockaden omedelbart avslutas. Om inte hotar rättsliga åtgärder, det vill säga stämning och skadestånd. 

”Enligt svensk rätt är en politisk stridsåtgärd med internationell anknytning tillåten i vissa fall, men dessa rekvisit är inte uppfyllda. Det är därför inte en framkomlig väg att i händelse av krig eller konflikt bortse från gällande regelverk. I oroliga tider är det extra viktigt att det råder ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden.”, skriver Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers i ett mejl till Arbetaren

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga