Inrikes #34/2022

Historikern om Buschs upp­lopps­ut­talande: ”Det är extremt”

Påskupplopp Brink Pinto
– Vi har i svensk politisk kultur haft ett starkt tabu mot att utöva dödligt våld mot ordningsstörningar och det går tillbaka på Ådalen. Det är en hållning som Ebba Busch bryter med nu, säger Andrés Brink Pinto.  Foto: Pavel Koubek och Pontus Lundahl/TT, Sarah Hirani

Att, som Ebba Busch, förespråka dödligt våld i upploppsituationer är extremt ur ett historiskt perspektiv och ett avsteg från den hållning som gällt sedan Ådalen 1931. Men enligt historikern Andrés Brink Pinto är även Morgan Johanssons retorik en del av en förskjutning som nu till och med passerat ytterhögerpositionen hos utmärkande poliser i sociala medier.

Upploppsituationer tenderar att generera både rubriker och reaktioner från politiker. På så sätt är de så kallade påskupploppen i samband med högerradikalen Rasmus Paludans besök inget nytt. Men enligt Andrés Brink Pinto, docent i historia vid Lunds universitet, har politikerna denna gång gått långt utanför både sina egna partiers och Sveriges traditionella politiska kultur. På extremen återfinns KD-ledarens Ebba Busch uttalande som av polisen själva tolkats som en uppmaning att skjuta skarpt vid upplopp.

–Det är extremt. I Sverige har vi haft ett tabu mot att förespråka den här typen av tekniker och tittar vi runt i Europa är det inte heller vanligt att skjuta människor i upploppsituationer, även om det hänt, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga