Bok #32/2022

När barnet bär familjens trauma

Sara Gordan har skrivit en roman om en traumatiserad familj – och om en mamma med fickorna fulla av smörgåsar. Foto: Sara Mac key

En mamma söker sitt barn i natten, men barnet vill inte bli hittat – frågan är varför. Sara Gordans roman Natten kretsar helt kring mammans liv och perspektiv och öppnar därigenom upp frågorna kring barnet.

I Sara Gordans roman Natten får en ung kvinna två barn med något års mellanrum, med en fransman i hans hemland. De bygger tillsammans en familj men efter ett par år vill hon flytta hem till släkt, vänner och arbete Sverige och familjen flyttar norrut tillsammans. Snart vantrivs också fransmannen, flyttar ensam hem igen och mamman blir i princip ensam med barnen, förutom under de resor som görs för att barnen ska få tillbringa tid men sin pappa. Båda barnen visar sig bära på svåra sjukdomar. Storasystern har en allvarlig diabetes som måste kollas och skötas, lillebror bär på ett svårt hjärtfel som kan komma att kräva operation, kanske flera. Mamma och barn kämpar tillsammans på under den tidiga barndomen, de är en tajt trio som bygger sin egen lilla villkorade värld i förorten.

Så förändras familjen igen, en ny man kommer in i gruppen, hela gänget flyttar till ett hus med hans tonårsdotter på halvtid. Ett nytt litet syskon ska kanske eller kanske inte födas; mamman får en propp i lungan och graviditeten blir en farlig navigation när det väl beslutats att den ska genomföras. Och så småningom föds ett fjärde syskon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga