Radar #32/2022

Maja Ekelöf för­ändrade bilden av litteratur

Maja Ekelöf (t v) tar emot Raben & Sjögrens romanpris av Alva Myrdal den 4 mars 1970. Hennes "politiska roman", som hon själv kallade Rapport från en skurhink ifrågasatte bilden av "författaren". Foto: Leif R Jansson/TT

Det blev något av en sensation när Rabén & Sjögrens litterära pris 1970 gick till en debutant som var en medelålders städerska, som i medierna kallades för ”skurkärring”. Anna Remmets skriver om Maja Ekelöfs liv och språk som skakade om den litterära rapporttraditionen.

1970 offentliggjordes det att Rabén & Sjögrens romantävling, med bland andra Alva Myrdal och Lars Gyllensten i juryn, hade vunnits av en medelålders städerska från Karlskoga. I det vinnande bidraget, som hon till slut hade valt att kalla Rapport från en skurhink, beskrev hon utan stilistiska krusiduller sin vardag i dagboksform. Denna litterära sensation, som i en förundrad och inte så lite förminskande ton av media kallades för ”skurgumma” och ”skurkärring”, var den 52-åriga frånskilda fembarnsmamman Maja Ekelöf.

Nu, 33 år efter hennes relativt tidiga död, kommer en biografi skriven av Nina van den Brink med titeln Jag har torkat nog många golv. Den berättar om hur Maja Ekelöf föds 1918, som en av fem döttrar till Märta och Henning Anderson. Fadern hade utan formell utbildning arbetat sig upp till befattningen ”kamrer”, en vid den tiden bred benämning på någon som arbetade med ekonomi, bokföring och revision. Tack vare detta kunde familjen under några år bo i en villa, hålla sig med hembiträde och bekosta pianolektioner till döttrarna. En klassisk borgerlig tillvaro med andra ord. Under en stor del av Maja Ekelöfs barndom hade dock mycket av det materiella välståndet gått om intet, och hon växte till skillnad från de äldre systrarna till större delen upp i ett arbetarklasshem. Detta förde bland annat med sig att hon förväntades börja arbeta redan i tidiga tonåren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga