Signerat #14/2022

I dag är alla förlorare

“Barn och ungdomar som inte fångas upp i tid. Familjer utan stöd från samhället. Ökad trångboddhet och brist på fungerande fritidsaktiviteter. De senaste decenniernas ytterst medvetna nedskärningar har satt sina spår”. Det skriver Arbetarens Johan Apel Röstlund med anledning av det ökade antalet skjutningar i landet som ofta unga personer är inblandade och drabbade av.

Det iskalla februariregnet öser ner och kvällshimlen över det lilla torget där vi samlats är svart. Ett hundratal ljus och marschaller lyser upp trottoarkanten där blombuketterna ligger utspridda. 

”I dag är vi alla förlorare” säger en man högt innan han harklar sig och berättar vidare om pojken som bara ett knappt dygn tidigare gått bort i ännu en meningslös dödsskjutning, den femte för året bara i Stockholmsområdet.

Vi är många som samlats. Vänner, anhöriga, grannar och sådana som jag, boende i närheten, som på ett eller annat sätt berörs av det som händer. Killen, 18 år gammal, gick sista året på gymnasiet och jag har ingen som helst koppling till vare sig honom eller hans familj. Ändå var det något som högg till i hjärtat när jag såg ambulanshelikoptern lyfta bakom skogsdungen 300 meter från där jag bor kvällen innan.

Ett liv som knappt hunnit börja släcks i parken där jag brukar leka med mina barn.

Vi satt i soffan och tittade på film när det plötsligt small till utanför fönstret. Fem minuter senare kommer flashen i telefon. Ännu en skjutning, ännu ett offer för våldet. Ett liv som knappt hunnit börja släcks i parken där jag brukar leka med mina barn.

Dagen efter cirkulerar polisbilarna sakta på promenadstråket till förskolan. Min dotter, sex år, berättar vad som hänt på hemvägen. Det pratas på rasterna och hennes frågor är svåra att besvara. Varför?

Bara i Stockholm inträffade nästan 140 bekräftade skottlossningar förra året, enligt polisens egen statistik. Minst 24 personer sköts till döds. Antalet skjutningar ökar i hela landet, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, och den gängrelaterade brottsligheten tar stor plats i den politiska debatten. Utvecklingen är skrämmande men de seriösa förslagen på lösningar få. 

Det är naturligtvis viktigt att vapnen försvinner från gatan och att de som styr gängen punktmarkeras. Att åtal väcks, domar döms ut och att vittnen törs prata. Där tycks alla eniga. 

Hårdare straff tycks vara ett enkelt sätt att vinna röster. Men för att få stopp på skjutningarna krävs betydligt mer än så. Rusta upp samhället från grunden, det skulle stoppa många av rekryteringarna till gängen och ge ett betydligt bättre resultat.

När det kommer till förebyggande är tonen tyvärr en helt annan. Både poliser och anställda inom så väl socialtjänst som skola har länge pratat om bristen på långsiktiga lösningar utan att något skett.

Barn och ungdomar som inte fångas upp i tid. Familjer utan stöd från samhället. Ökad trångboddhet och brist på fungerande fritidsaktiviteter.

De senaste decenniernas ytterst medvetna nedskärningar har satt sina spår.

Det är naturligtvis inget försvar av de som skjuter, men definitivt en konsekvens av den politik som förs och som i stort sett inget av riksdagspartierna har mod nog till att försöka förändra. 

Hårdare straff tycks vara ett enkelt sätt att vinna röster. Men för att få stopp på skjutningarna krävs betydligt mer än så. Rusta upp samhället från grunden, det skulle stoppa många av rekryteringarna till gängen och ge ett betydligt bättre resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga