Inrikes #14/2022

Fiket lever!

Hugo Fredriksson, Jennifer Carlie, Laszli Zetterström, Jennifer Carlie, Minna Fritzon och Ellinor Gejer (ej med på bild) är gänget bakom det nya dagfiket som öppnade den 16 februari. Längst till vänster: Zola Aminoff som hjälper till att rulla chokladbollar dagen innan öppning. Foto: Vendela Engström

Dagfiket på Kafé 44 i Stockholm har öppnat igen efter att ha varit stängt sedan sommaren 2019. Arbetaren har intervjuat det nya gänget bakom fiket som varit en central mötesplats för den utomparlamentariska Stockholmsvänstern sedan 1980-talet.

15 februari 2022. En trappa ned på Tjärhovsgatan 46 är det fullt ös. Om en dag ska dagfiket på Kafé 44 öppna igen efter att ha varit stängt sedan sommaren 2019. 

Foto: Vendela Engström
Foto: Vendela Engström

Det är ett kompisgäng bestående av Minna Fritzon, Hugo Fredriksson, Jennifer Carlie, Ellinor Gejer och Laszli Zetterström som är personerna bakom nyöppningen av det legendariska fiket på Södermalm i Stockholm. De är i tjugoårsåldern och flera av dem berättar att de hängt på 44:an i stort sett varje vecka från att de var 13 år. 

– Men jag var här första gången under gymnasiet och det var som en helt ny värld som öppnades för mig. Här fanns folk som tyckte om samma saker som jag och som hade samma värderingar. Nästan alla jag känner nu har jag på något sätt lärt känna via 44:an. Minna lärde jag till exempel känna där, säger Jennifer Carlie och pekar på några bord längs en vägg med en målning av ”Kvinnan med väskan”, alltså på kvinnan som under en nazidemonstration i Växjö 1985 slog sin handväska mot en av de fanbärande nazisterna.

– Jag blev helt förkrossad när det stängde, det har varit en otroligt viktig plats för mig och jag har gått runt och väntat på att det ska öppna igen sedan dess. När jag hörde att de andra hade planer på att göra det blev jag jätteglad och peppad, säger Minna Fritzon.

Hugo Fredriksson berättar att det var under en picknick förra sommaren som idén kom till. Han har gått en vegetarisk matutbildning på Vårdinge folkhögskola och kommer att ansvara för matlagningen, och Minna Fritzon har gått en bokföringskurs.

– Det har funnits som ett uppdämt behov av att det ska öppna igen, jag tror att det är jättemånga som gått runt i de här tankarna, om att dra igång fiket. Vi har bara haft turen att vi känner varandra och att vi har tid och möjlighet att göra det här just nu, säger Minna Fritzon.

Kafé 44 har haft ett fik sedan 1984. Foto: Vendela Engström
Kafé 44 har haft ett fik sedan 1984. Foto: Vendela Engström

Kafé 44 är en del av arbetskooperativet Kapsylen, bildat 1976, i byggnaden som från början var en gammal kapsylfabrik. I dag består Kapsylenkooperativet av bland annat bostäder, en föräldrakooperativ förskola, ateljéer och inte minst Kafé 44. 

Kafé 44 är en ideell förening som bygger på aktivt deltagande, från både medlemmar och besökare och är i sin tur uppdelad i tre delar: Infobokhandeln, Scen 44 och dagfiket. Infobokhandeln är en anarkistisk bokhandel som är öppen varje lördag och Scen 44 är konsertlokal invid kafédelen.

Vi kom in som relativt nya för de som var aktiva i Kapsylen, men det gick relativt fort tills att de litade på oss och trodde att vi kunde klara det här. De har hjälpt oss jättemycket i processen fram till i dag.

Laszil Zetterström, Kafé 44

Där har det varit alkoholfria konserter utan åldersgräns i stort sett varje tisdag och torsdag sedan 1990. På scen har både mindre lokala band och mer etablerade band som Refused, Hellacopters, the Hives, Ison & Fille, Charta 77 och Tant Strul lirat. Fram till 2018 var Tompa Eken en av de drivande bakom den här delen av 44:an. 

Inte minst består Kafé 44 av dagfiket, som öppnade för första gången 1984 och som blivit en viktig mötesplats för punkare, anarkister, syndikalister och annat vänsterfolk sedan dess.

–  Vi kom in som relativt nya för de som var aktiva i Kapsylen, men det gick relativt fort tills att de litade på oss och trodde att vi kunde klara det här. De har hjälpt oss jättemycket i processen fram till i dag, säger Laszil Zetterström.

De berättar att menyn är vegansk och att den kommer att variera från vecka till vecka. Inledningsvis blir det bland annat rödbetsbiffar med klyftpotatis, svampgryta och soppa, utöver bakelser som semmelkladdkaka och morotskaka.

– Och kaffet som används är från Jord och frihet, säger Minna Fritzon.

Jord och frihet är en ideell förening, även den kopplad till Kapsylen, som bedriver solidarisk handel. Bland annat importeras olivolja från bondekooperativ i Palestina, liksom kaffe från zapatistiska kooperativ i Chiapas, Mexiko.

"Fiket lever", en parafras på Freddie Wadlings punkband Liket lever, står som hashtag högst upp till höger på menytavlan. Foto: Vendela Engström
“Fiket lever”, en parafras på Freddie Wadlings punkband Liket lever, står som hashtag högst upp till höger på menytavlan. Foto: Vendela Engström

Under samtalet står deras vän Zola Aminoff inne i köksdelen och rullar chokladbollar, något alla gäster som köper en maträtt under de första veckorna får på köpet.

Laszil Zetterström säger att det kommer att vara mycket rörelse och variation kring vad de kommer att göra här och att de vill att det ska vara en kul och trygg plats.

– Det här är en väldigt viktig plats för många människor, och det är viktigt att fiket fortsätter att finnas kvar. Det känns väldigt kul att få igång det igen, det finns inte riktigt några andra ställen som Kafé 44 i Stockholm, säger hen.

Här skapar vi tillsammans på ett sätt som bygger på upprätthållandet av en annan struktur än att ta ett jobb som någon annan tjänar pengar på, eller att fika på ett kafé som bara existerar för att tjäna pengar. Det känns väldigt meningsfullt och som motsatsen till alienation.

Minna Fritzon, Kafé 44

Kommer det hända andra grejer på fiket nu när det öppnar igen?

– Det kommer att hända en del saker under våren, ni får hålla utkik på Facebook och Instagram. Om någon har förslag på något de vill ska hända i lokalen är det bara att höra av sig till oss. Men vi kan i alla fall säga att vi tänkt ha öppet lite längre innan “Ta natten tillbaka”-demonstrationen den 8 mars, säger Jennifer Carlie.

Minna Fritzon berättar att hon under processen för att dra igång fiket har lärt sig mycket om andra former av arbete och andra sätt att göra saker som inte baseras på en köpare/säljare-relation.

­–  Här skapar vi tillsammans på ett sätt som bygger på upprätthållandet av en annan struktur än att ta ett jobb som någon annan tjänar pengar på, eller att fika på ett kafé som bara existerar för att tjäna pengar. Det känns väldigt meningsfullt och som motsatsen till alienation, säger Minna Fritzon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan