Film #14/2022

I ensam kamp mot om­ständ­ig­heterna

Annie försöker övertyga läkaren att hjälpa henne med en abort, i filmen Omständigheter. Foto: Njutafilms

Omständigheter skildrar en ung kvinnas tröstlösa försök att rädda sin framtid när hon blir gravid. Filmen skildrar en ung flicka i början av 1960-talet men känns tidlös.

I Frankrike har förbudet mot abort varit nära absolut, under Vichyregeringen belagt med dödsstraff och efter andra världskriget skärptes lagen ytterligare av nationalistiska skäl – befolkningen behövde öka igen efter förlusterna. Fri abort infördes 1975, efter att kända franska kvinnor demonstrerat och deklarerat att de själva genom gått abort.

Audrey Diwans film Omständigheter bygger på den franska författaren Annie Ernaux självbiografiska roman L'Événement (Händelsen, 2000). Ernaux hade under författandet stöd av den dagbok som hon skrev 1963–64, om hur hon som ung flicka upptäcker att hon är gravid samtidigt som hon kämpar för de betyg som krävs för att komma in på universitetet. Hennes kamp handlar bland annat om att ta sig ifrån de omständigheter som den arbetarklass hon tillhör har i beredskap för henne: ensamstående mamma i låglöneyrke och, inte minst, socialt många steg nedåt. I hennes tjejgäng talas det om slampor som ger sig åt pojkar, särskilt de som blir gravida. Samtidigt ångar det av lust i studentkorridorerna, och sexsnacket med tips om hur fantasierna ska få utlopp pågår ständigt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan