Film #98/2021

Vackert porträtt av tragisk hjälte

En lidande och sökande man som klappas om av sin omgivning är stapelvara i filmhistorien. Här Luca Marinelli i ett strålande porträtt av en klassisk Martin Eden, tillsammans med Lana Vlady. Foto: Draken film

Jack Londons roman Martin Eden från 1909 har filmats många gånger, den första som stumfilm. Den italienske regissören Pietro Marcello har förflyttat den arge unge mannen till Italien och skapat ett tidlöst och vackert porträtt.

Pietro Marcellos adaption av Jack Londons roman Martin Eden är så full av referenser att man knappt vet var man ska börja. Kanske räcker det med att nämna Bernardo Bertoluccis 1900 (1976) till att börja med. En ung man från arbetarklassen (hos Bertolucci spelad av Gérard Depardieu) söker sin väg, en socialistisk väg men med en jobbigt individualistisk hänsynslöshet mot sin klass och de kvinnor som kommer i hans väg.

Endast den drömlika överklasskvinnan står kvar som en madonna i hans liv. En som han aldrig kan glömma. Också den romantiska musiken refererar till 1900:s storslagna anspråk – och gör sitt jobb. 1900 känns på vissa sätt daterad idag även om den är en av filmhistoriens milstolpar. Martin Eden är lik Depardieus karaktär men Marchello utnyttjar en fräschare distans till rollfiguren som gör filmen en stor tjänst. 

Martin Eden, som i Jack Londons roman tilldrar sig i förra sekelskiftets Kalifornien har filmats många gånger, den första 1919. Här utspelar sig historien i och kring Neapel i Italien, regissörens egen hemkommun och förknippat med arbetarklassmiljöer, i ett tidsmässigt flytande 1900-tal. nya tiden kring 1960-talet, då klassresan via studier kunde vara en möjlighet.

Martin Eden själv, som förälskar sig våldsamt i en överklassflicka, bestämmer sig för att bli författare vilket bokstavligen börjar med ABC. Han har en oborstad stil som hennes familj tjusas av men har lång väg innan han släpps in på riktigt.

Martin Eden söker sin väg. Foto: Draken film

Sin vana trogen använder Marcello (som i manusskrivandet samarbetat med Gomorra-filmernas Maurizio Braucci) av äldre dokumentära inklipp. Här finns också scener som också refererar till författaren Jack Londons eget liv vilket inte känns fel eftersom boken ses som i många stycken självbiografisk.

Här finns också scener som också refererar till författaren Jack Londons eget liv vilket inte känns fel eftersom boken ses som i många stycken självbiografisk.

Den ikoniske Jack London föddes i (en av honom själv överdrivet) påver arbetarklassmiljö i San Francisco. Han var autodidakt och gjorde en häpnadsväckande karriär med drygt 40 romaner innan han dog, multipelsjuk och djupt alkoholiserad endast 40 år gammal 1916, efterlämnande två barn som han träffade sällan efter skilsmässan och långa tider reste i USA och andra länder, och arbetade hårt med sitt skrivande. De sista tio åren levde han med den legendariska socialisten Charmian London (med en alldeles egen intressant historia).

Här finns alltså en spännande individualistisk historia att gräva i, och individualist var London, så socialist han var. Pietro Marcello har skapat ett otroligt vackert porträtt av en tidlös egocentriker som hävdar sin rätt till konstnärligt uttryck där omgivningen ska backa upp hans mission, till nära fascistens resonemang. Och, trots ryktet om karaktären Martin Eden som en hjälte, är filmen romanen trogen i att han är en klassiskt tragisk sådan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]betaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.