Utrikes #89/2021

Rädsla för ny konflikt i Bosnien

Den bosnienserbiska polisen genomförde övningar på berget Jahorina, strax utanför huvudstaden Sarajevo, i slutet av oktober. Foto: TT

Den Höge representanten för det internationella samfundet i Bosnien, varnar om en eskalerande konflikt i landet. Detta, efter upptrappade och återkommande separatistiska hot och handlingar från den bosnienserbiske ledaren Milorad Dodik.
– Det är typisk "brinkmanship", att driva en politik som är på randen till en aktiv konflikt, säger Sanimar Resic, balkanexpert.

Christian Schmidt utsågs nyligen till omvärldens Höge representant i Bosnien, en roll som inrättades efter kriget på 90-talet, med uppgift att se till att fredsfördraget efterlevs. Han varnar i en rapport till FN, att hotet om en ny konflikt är "väldigt stort", och att det finns en överhängande fara att landet kan splittras.

Milorad Dodik, serbernas representant i landets presidentråd, har hotat med att dra sig ur statliga institutioner, inklusive armén. I ett decennium har hans autokratiska politik byggt på att entiteten Republika Srpska ska bli autonomt. Nu hotar han att att splittra landets armé, och istället återskapa en serbisk styrka, samt utesluta den bosniska armén från Republika Sprska.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga