Radar #84/2021

Flykten från arbetet

Ett självporträtt av Guo Jianlong där han utför idén tang ping, att "ligga platt". Uttrycket innebär att "bryta med idealet om att studera hårt, jobba hårt, bli framgångsrik och konsumera – istället gör man det minimalt nödvändiga för att överleva", skriver Jon Weman. Foto: Guo Jianlong / AP / TT

I USA säger arbetare upp sig i allt högre takt och på kinesiska sociala medier sprids idéer om att hoppa av ekorrhjulet som tycks snurra allt snabbare. Jon Weman skriver om hur pandemin gjort ett hack i de livsmönster vi upprepar varje dag och hur det i sin tur kan komma att påverka synen på arbete.

”Stängt, vi har alla sagt upp oss”.

Skylten utanför en Burger King-restaurang i Nebraska blev snabbt viral i juli i år. Den tidigare restaurangchefen, Rachael Flores, förklarade för lokala medier att nio av tretton anställda slutat samtidigt i protest mot låg lön och dåliga arbetsförhållanden, däribland att luftkonditioneringen i det stekheta köket varit trasig i månader. Flores berättade att hon själv lagts in på sjukhus för uttorkning vid ett tillfälle.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga