Utrikes #63/2021

Lärarförbundet i Hongkong lägger ner – efter press från Kina

Ingången till Hong kong teachers union.
HKPTU:s kontor i Wan Chai, förbundet har meddelat att vissa kontor kommer stå öppna, temporärt, för att stödja medlemmar under upplösningsstadiet. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Lärarförbundet i Hongkong har meddelat att organisationen lägger ner sin verksamhet, och nästan 100 000 lärare berörs. Detta efter en smutskastningskampanj från statlig media, samt att Hongkongs ledande utbildningsorgan valt att kapa kontakten med förbundet.

Det var den 10 augusti som Lärarförbundet i Hongkong (HKPTU) meddelade sitt beslut om att förbundet upplöses. Ledaren Fung Wai-wah berättade, under en presskonferens, att de har försökt hitta vägar till att fortsätta sitt arbete, men att “den sociala och politiska situationen förändras för snabbt”, och att beslutet var ett svar gentemot detta.

Den 31 juli utförde flera statliga medier en koordinerad smutskastningskampanj, riktat mot Lärarförbundet. I artiklarna, som publicerades i People’s Daily och Xinhua News Agency, går det att läsa att förbundet “uppmuntrar till aktiviteter som är mot Kina, och som förstör Hongkong. Förbundet kallades även för en “tumör” som “måste utrotas”. Samma dag meddelade organet som ansvarar för utbildningspolicyer i Hongkong, EDB, att man slutar samarbeta med förbundet. Detta av anledningen att facket “inte är annat än en politisk grupp” som “drar skolor in i politiken”.

Joshua Rosenzweig, som är Amnestys biträdande regionchef i Kina, ser smutskastningskampanjen som rädsla från regeringens håll.

– Den snabba upplösningen av Hongkongs största lärarförbund, visar ökad fientlighet från Hongkong och den centrala kinesiska regeringen. Den illustrerar graden av den rädsla som genomsyrar stadens utbildningssektor och det bredare civilsamhället, mitt i en obeveklig strid mot avvikelser, säger han.

HKPTU bildades 1973, som ett svar på att lärarnas lönser sänktes med 15%, i samband med detta utlyste de en lärarstrejk, och blev en inflytelserik faktor i Hongkong. Förbundet representerade nästan 100 000 lärare, vilket är mer än 90% av Hongkongs alla lärare.

Kina infördes Hongkongs nationella säkerhetslag den 30 juni 2020, med anledning av de intensiva protesterna som genomfördes i staden under 2019 och 2020. Sedan dess har bland annat partier, fackförbund, utbildningsinstutioner fått utstå en hårdare press från regeringen, och anklagats för att ha hotat Kinas självständighet och säkerhet. Bland annat har The Education Bureau, EDB, förbjudit åsikter och aktiviteter som de bedömer vara politiskt motiverade. Lärare som anordnat debatter kring åsiktsfrihet har stängs av från skolor, och i november 2020 arresterades tre studenter då de deltog i en tyst protest på ett universitetscampus.

Foto: Studio IncendoDemonstrationer i Hongkong påbörjade i mars 2019 och intensifierades under juni månad. De inleddes med att demonstranter ville stoppa ett lagförslag, om att utelämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina och andra områden där utlämningsavtal inte finns idag.
Foto: Studio Incendo
Demonstrationer i Hongkong påbörjade i mars 2019 och intensifierades under juni månad. De inleddes med att demonstranter ville stoppa ett lagförslag, om att utelämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina och andra områden där utlämningsavtal inte finns idag.

”Under åren, och nästan ett halvt decennium, har HKPTU, tillsammans med dess medlemmar och alla människor i Hongkong, bevittnat många historiska ögonblick. Det är emellertid beklagligt att den sociala och politiska miljön har genomgått mycket radikala förändringar och vi är tvungna att fundera över framtiden, särskilt när trycket från den senaste drastiska utvecklingen är så enormt”, står det i ett HKPTU:s uttalande.

Förbundet har nyligen, för att sträcka ut en hand till regeringen, lämnat flera demokratiska rörelser som Kina menar har brutit mot den nationella säkerhetslagen, bland annat Civil Human Rights Front och Hongkong Alliance, som båda organiserat stora protester på territoriet.
Pro-Beijing-personer har anklagat dessa organisationer för att ha brutit mot den nationella säkerhetslagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga