Utrikes #58/2021

Lärare i gummitofflor Perus nya president

Som ledare för partiet Peru Libre har Pedro Castillo gått till val med parollen “Inga fler fattiga i ett rikt land.” Foto: TT

Det tog sex veckor för valmyndigheten att utnämna vänsterpolitikern Pedro Castillo till landets president. Han vann med mindre än en procent över högerpolitikern Keiko Fujimori och har bland annat lovat att höja skatterna för gruvbolagen.

Valet hölls i juni, men efter anklagelser om valfusk från Keiko Fujimoris håll, begärdes en utredning som avslutades den 20 juli och Pedro Castillo utnämndes som vinnare.

Pedro Castillo blev känd i Peru för fyra år sedan, då han ledde landets största lärarstrejk på flera decennier. Den varade i 75 dagar och stängde ner många av landets kommunala skolor. Som ledare för vänsterpartiet Peru Libre har han populariserat frasen “Inga fler fattiga i ett rikt land.”

Under sina kampanjer har han, som en hyllning till sina lantbruksrötter, varit klädd i gummitofflor och bred hatt. I hembyn San Luis del Puna har han arbetat som lärare i 25 år.

Det är just bland fattiga och jordbrukare som Pedro Castillo drar majoriteten av sin väljarskara. Pedro Castillo har gått till val på att han vill förstatliga multinationella gruv- och gasbolag, men har nu mjuknat på den fronten och vill istället öka vinstskatten på kopparindustrin. Peru är den näststörsta producenten av koppar i världen, men landets ekonomi har fått sig en rejäl törn med anledning av coronapandemin.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga