Film #56/2021

Att minnas och att aldrig sluta drömma

Inga Landgré reser till Grekland tillsammans med regissören och vännen Fanny Risberg. Foto: Charlotta Tengroth

Om Inga är en skildring av Inga Landgré och hennes liv och arbete. Skådespelerskan och regissören tar med sin svärmormor på ett återbesök i Grekland, och Landgré får tillfälle att minnas bland annat sitt politiska engagemang.

Grekland representerade på 1960-talet både ett fängelse och den egna friheten för skådespelaren Inga Langré. Med en stenhård militärjunta som syntes på gatorna tillhörde det grekiska styret de militärdiktaturer som styrde länder i Europa med tortyr och skräck – som Spanien (första fria valen hölls 1977, efter Francos död 1975) och Portugal (störtades 1974 i Nejlikerevolutionen), liksom förstås i hela östblocket levde vanliga människor och i synnerhet vänstern i total ofrihet. Men för henne var landet en dröm hon sökt och njöt av i stora drag när hon äntligen reste dit – i eget sällskap.

Grekland styrdes av en militärjunta fram till 1975. Inga Landgré engagerade sig politiskt, bland annat i Amnesty, efter skilsmässan från skådespelarlegenden Nils Poppe som hon gift sig med redan som 19-åring. De två hade rest tillsammans i Europa, men Grekland var en dröm som hon sparat för sig själv. Med mikrofilm till motståndsrörelsen insydd i BH:n tog hon med sig sin lilla flicka som täckmantel och reste ned till ett då inte så välbesökt land. Hon blev förtrollad av miljön och människorna, här kände hon sig för första gången riktigt levande säger hon, även om hon var mycket rädd under smugglingsaktionen. Den grekiska polisen var inte att leka med (och är det inte än i dag – de är kända som bland Europas hårdaste).

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga