Utrikes #55/2021

Kritiken: FN:s svarta lista ställer inte förövare till svars

Ett barn i en sjukhussäng, med bandage runt huvudet.
Ett barn som skadats i en Saudi-ledd bombning vilar ut på sjukhuset. FN kritiseras nu för att den Saudiledda koalitionen strukits från den svarta lista över krigsaktörer som begått grova överträdelser mot barn, trots att koalitionen är ansvariga för att barn dödats i Jemen. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres möter hård kritik efter att årets lista över krigsaktörer som begått grova överträdelser mot barn i samband med konflikter presenterats. Kritiker menar att allt för många länder som har mäktiga vänner lyckas undgå att hamna på ”skamlistan”.

Den svarta listan är ett tillägg till FN:s årliga rapport om barn och väpnade konflikter, som publicerades förra veckan. Men trots att mängder av barn dödats i de konflikter som pågår i bland annat Jemen namnges inte den saudiledda koalition som är involverad i den konflikten på listan.

– Vi förblir besvikna över att generalsekreteraren inte använder den svarta listan till att ställa alla förövare av grova övergrepp mot barn till svars, säger Jo Becker vid Human Rights Watch.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp