Utrikes #54/2021

Grenfell Tower: ansvariga krävs på miljonbelopp

Kampen för upprättelse pågår än för de som drabbades av branden 2017. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Det räknas som en av Storbritanniens största katastrofer i modern tid. Branden i höghuset Grenfell Tower som kostade 72 människor livet. Fyra år efter branden inleds ett mål i landets högsta domstol där hyresvärd och företag inblandade i branden krävs på miljonbelopp i kompensation till drabbade.  

Det har gått drygt fyra år sedan 72 personer förlorade livet och hundratals förlorade sina hem i samband med eldsvådan i Grenfell Tower, belägen i stadsdelen North Kensington i London. Branden ägde rum den 14 juli 2017 och räknas till ett av landets värsta katastrofer i modern tid. Förra året saknade fortfarande sju familjer, som förlorade sina hem i branden, permanent bostad.

Eldsvådan startade på fjärde våningen i höghuset och spreds snabbt längst fasaden, upp i genom huset. Efter branden inleddes en utredning för att fastställa orsaken. Fas ett av utredningen, som rör det som skedde själva brandnatten, offentliggjordes hösten 2019. Analyser pekar på att fasadbeklädnaden bidrog till att branden kunde sprida sig snabbt till andra våningar. Fas två av utredningen, som analyserar den bredare situationen kring händelsen pågår fortfarande.

Mellan år 2015 och 2016 renoverades fastigheten. I samband med det fick huset en ny fasad, delvis bestående av aluminium och polyetenplast. En kombination av fasadbeklädnad som är billigare, men mer lättantändlig, än andra varianter

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984