Inrikes #38/2021

LO öppnar för las-avtal igen

LO-borgen mot en blå himmel, tillsammans med lagtexten i lagen om anställningsskydd.
LO-styrelsen sa i höstas nej till avtalet, men gläntar nu på dörren till återupptagna förhandlingar. Foto: Axel Green Montage: Arbetaren

10 av 14 LO-förbund har ratat las-avtalet, men nu ska ett extrainsatt representantskap ompröva om LO som helhet ska återuppta förhandlingarna. Det uppger källor till Sveriges Radio Ekot. På representantskapet har IF Metall och Kommunal majoritet, de har båda hoppat på uppgörelsen med Svenskt Näringsliv och PTK.

LO öppnar dörren för att ompröva sitt nej till las-överenskommelsen med Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK. På måndagkvällen tog LO-styrelsen beslut om att sammankalla representantskapet, enligt källor till Sveriges Radio Ekot. Enligt källorna ska representantskapet den 27 maj då rösta om LO som helhet ska återuppta förhandlingar om att ansluta sig till delar eller hela överenskommelsen. 

I oktober förra året sade en enig LO-styrelse nej till det avtal om nya regler i lagen om anställningsskydd, las, som arbetsköparna i Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens om. Avtalet kom till som en följd av regeringen och stödpartiernas uppmaning till arbetsmarknadens parter att göra upp om förändringar i anställningsskyddet. Men kort därefter anslöt IF Metall och Kommunal själva till överenskommelsen.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga