Utrikes #34/2021

Pressfrihetspris till ungersk nyhetssajt

Säkerhetspersonal tvingar bort en demonstrerande man under den ungerska valkampanjen 2018. På plakatet står: "Det finns ingen frihet efter att ha talat i detta land". Foto: Darko Vojinovic/TT

Den ungerska oberoende nyhetssajten Telex.hu har tilldelats Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021. De utför ett efterfrågat men riskfyllt arbete i Ungern, där regeringen Orbán tagit kontroll över stora delar av ungerska medier.

I måndags den 3 maj tilldelade organisationen Reportrar utan gränser sitt pressfrihetspris till den ungerska nyhetssajten Telex.hu. Juryns motivering lyder: ”RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Telex.hu för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten och makthavarna kontrollerar 80 procent av all media. Medarbetarna vid Telex.hu lämnade i protest en etablerad nyhetssajt som efter ett ägarbyte förlorat sitt oberoende. Ungern har de senaste 15 åren tappat 82 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och det finns ett stort behov av modiga journalister som liksom Telex.hu tar kampen för pressfriheten.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984