Inrikes #32/2021

Konspirationsteorier bakom helgens 1 maj-demonstration

Demonstranter protesterar mot coronarestriktionerna i centrala Stockholm
Demonstrationen mot de pågående restriktionerna samlade en brokig skara deltagare från flera politiska läger i mars tidigare i år. Foto Henrik Montgomery / TT STOCKHOLM 20210306

Med konspirationsteoretiska budskap om allt från faran med 5G master till krav på kraftigt minskad invandring väntas återigen gänget bakom det löst sammansatta nätverket “Frihet och sanning” samlas i Stockholm nu på lördag, 1 maj, för nya protester mot coronarestriktionerna.

Återigen planeras demonstrationer i centrala Stockholm i protest mot restriktioner och massvaccinering. Den här gången på arbetarrörelsen internationella dag, 1 maj, nu på lördag. 

Precis som tidigare väntas deltagarna komma från både nyandliga så väl som högerradikala grupper runt om i Sverige. Den gemensamma nämnaren är frågan om någon slags “dold maktelit” som vill folket ont och som styr världen och där viruset och den pågående pandemin är ett sätt att öka kontrollen över människor. 

Ett foto på Andreas Önnerfors som står framför ett hus.
Foto: Tea Jahrehorn/TT
Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet

Under det senaste året har konspirationsteorier tagit fart och så sent som i början av mars samlades hundratals människor på Medborgarplatsen i Stockholm under parollen “tusenmannamarschen”. Bland deltagarna fanns aktivister från flera våldsbejakande nazistiska och fascistiska grupper, något Arbetaren tidigare rapporterat om. Men också nyandliga hälsoentreprenörer med målet att upphäva restriktionerna.

Förra veckan släppte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en rapport som kartlade konspirationsteorierna med särskilt fokus på covid-19.

– Det här är en brokig skara människor som ifrågasätter huruvida den här pandemin ens existerar och idéerna är ett hopkok av redan existerande konspirationsföreställningar och de samlar folk från hela det politiska spektrat. Från alternativa hälsoentreprenörer till miljömedvetna och fascister, säger Andreas Önnerfors som är professor i idéhistoria vid Uppsala universitet och som skrivit rapporten för MSB.

Att de dessutom ger de högerextrema grupperna en plattform och är beredda att acceptera det säger ju en hel del om deras konsekvensanalys.

Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet

Han förklarar att alla stora samhällskriser skapar konspirationsidéer men säger samtidigt att just den nya rörelsen som motsätter sig restriktionerna kan ses som farlig.

– Det är de ju givetvis för att de riskerar att skada människors liv och hälsa genom att arrangera de här demonstrationerna. Men också för att de sprider idéer om att experter på vissa viktiga områden inte är att lita på och för att de propagerar för att vaccin är farligt. Att de dessutom ger de högerextrema grupperna en plattform och är beredda att acceptera det säger ju en hel del om deras konsekvensanalys, säger Andreas Önnerfors.

Han drar paralleller till hur det såg ut under HIV-vågen på 1980-talet och efter terrordåden i New York 2001.

– Det finns som sagt alltid en koppling mellan kriser och konspirationstänkande. Men att ett gäng människor skulle samlas för att demonstrera för att jorden är platt utgör ju knappast någon fara, här är det annorlunda, säger Andreas Önnerfors.

Just coronapandemin har utlöst en global kris av sällan skådat slag och den har, enligt Andreas Önnerfors, fått många människor att känna stor oro inför framtiden. Därför, menar han, försöker nu många grupper locka till sig de oroliga med sina systemkritiska budskap. Något som kan skapa stora problem för samhället. Inte bara genom ökad smittorisk då människor samlas för att protestera.

– Det är naturligtvis en strategi att samla fler människor till de här idéerna genom att demonstrera. Men det kan också leda till attacker och hot mot såväl 5G-master som mot myndighetspersoner, säger Andreas Önnerfors.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984