Utrikes #31/2021

Tveksamt om domen mot Derek Chauvin leder till förändring

Polisbil i Columbus, USA
Protester i Columbus, Ohio, efter att polis i veckan skjutit ihjäl ännu en ung afroamerikan. Foto: Jay LaPrete/AP/TT

Domen mot Derek Chauvin beskrivs av många som en lättnad och början på en förändring av det amerikanska polisväsendet. Men bara den här veckan har minst två nya fall där polisen skjutit ihjäl afroamerikaner skakat USA.

I samband med att domen mot den före detta polismannen Derek Chauvin meddelades i Minneapolis firades det på gatorna runt om i hela USA. Vissa beskrev juryns beslut att fälla Derek Chauvin som historiskt och början på något nytt. Samtidigt menar andra att det behövs omfattande reformer för att komma till rätta med rasistisk polisbrutalitet inom de många amerikanska polismyndigheterna.

– Domen var viktig, men om den verkligen kommer att förändra något återstår att se. Det är fortfarande mycket ovanligt att poliser fälls för den här typen av övergrepp, säger Dag Blanck som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984