Litteratur #30/2021

Omtumlande tonårsminnen

Porträtt på Annie Erneaux med sol i ansiktet.
Annie Ernaux nya bok En flickas memoarer är en nedstigning i en erfarenhet av att vara ung och styrd av skam och begär utan karta. Foto: Catherine Hélie

Författaren Annie Ernaux har tidigare skrivit om sin uppväxt med starka inslag av hur klasstillhörighet på verkat hennes föräldrars liv. I sin nya bok går hon tillbaka till en historia hon aldrig berättat förr – tonårstidens begär och skam. En omskakande berättelse.

Författaren Annie Ernaux är född 1940 och gick in mot vuxenlivet i slutet av 1950-talet, en generation som låg strax före Europas efterkrigs-babyboom – en generation självsäkra ungdomar, upproriska mot all gammal moral och politik. Ernaux har skrivit böcker om sin uppväxt och om sina föräldrar, starka klassbaserade berättelser om arbetarklasskvarter i Yvetot i Normandie där föräldrarna drev en kombinerad livsmedelsaffär och kafé.

För henne var det inte självklart att studera vidare efter grundskola och grundläggande gymnasiestudier i en katolsk flickskola men modern hade ambitioner för sin dotter som så småningom hamnade på lärarhögskolan – långt under flickans begåvning och hemliga drömmar, men en lagom kompromiss för att inte såra fadern som kände hur hans dotter sprang ifrån honom och hans bakgrund.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984