Utrikes #29/2021

En stark röst i de indiska bondeprotesterna

Nodeep Kaur är facklig aktivist engagerad i Mazdoor Adhikar Sangathan, en av fackföreningarna för industriarbetare som stöder de indiska jordbrukarnas protester. Foto: Sania Farooqui/IPS

Hon är ung, kvinna och tillhör daliterna, den grupp som har lägst ställning i den hinduiska sociala hierarkin. Trots det har 24-åriga Nodeep Kaur blivit en av de främsta ledarna för de indiska bondeprotester som pågått ända sedan i höstas.

Nodeep Kaur har länge varit engagerad i kampen för rättvisa, bland annat genom att ställa sig bakom kraven på förbättrade arbetsvillkor och löner för indiska industriarbetare. I januari i år greps hon av polisen i samband med en protest utanför en fabrik i New Delhis utkanter – anklagad för att ha varit våldsam.

Hon har även anklagats för flera brott i samband med de protester mot regeringens jordbruksreformer som länge har pågått i huvudstaden. Hennes fall fick stor uppmärksamhet i samband med att Meena Harris, systerdotter till USA:s vicepresident Kamala Harris, offentligt krävde att hon skulle friges. Sedan dess har Nodeep Kaur försatts på fri fot, men polisutredningarna mot henne fortsätter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan