Film #26/2021

Minnet av Messaure och en tid som flytt

Minnet av Messaure Olle Häger
Innan baracker och egnahem byggts upp i Messaure bodde familjerna i provisoriskt inredda byggfuttar. Foto: Vattenfalls arkiv, Sveriges television

Det var en gång ett liv och för många en hel värld. Det lilla samhället Messaure några mil öster om Jokkmokk strax intill Lule älv i Lapplands inland byggdes upp i slutet av 1950-talet men övergavs när arbetet med kraftverket var över. Kvar finns inget annat än bleknande minnen och så Olle Hägers alldeles fantastiska dokumentär som återigen gått upp på SVT play.

Statliga Vattenfalls damm, Sveriges tredje största med sina 100 meter på höjden, beskrevs som en jättesatsning för framtiden och invigdes med pompa och ståt av statsminister Tage Erlander sensommaren 1963 efter år av slit och släp i de otillgängliga norrländska skogarna.

Ett nybyggarsamhälle med skola, bibliotek och till och med kyrka. Med ungkarlsbaracker, egnahems hus och finare tjänstemannabostäder som bokstavligt talat höggs och sprängdes fram bland mossan, huggormarna, stenblocken och de väldiga vidderna av mörk granskog i den ogästvänliga terrängen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp