Ledare #24/2021

…och där gick backlashen för långt

Annie Hellquist, tf. chefredaktör på Arbetaren Foto: Axel Green

Backlashen efter metoo har varit ett faktum länge. En rörelse där en förkrossande majoritet av de berättelser som vällt fram har varit helt anonymiserade, en rörelse som för oräkneliga människor fungerade som en kollektiv bearbetning av sexuella kränkningar, har delvis fått ett eftermäle som en lynchmobb. Metoo gick inte långt nog, det blev uppenbart den här veckan.

Om det inte vore för att det är så allvarligt så vore det komiskt. Göran Lambertz lyckades i veckan med konststycket att erkänna två brott när han skulle rentvå sig från ett, efter den nedlagda förundersökningen. Det ena är sexuellt ofredande då han i den famösa livesändningen berättade att han, mot hennes uttryckliga vilja, kladdat på den yngre kvinna som kom att anmäla honom för våldtäkt. Vidare har han uppenbarligen också erkänt brottet falsk tillvitelse eftersom han, som han skrev i ett sms till TV 4, som en ”symbolhandling” motanmälde kvinnan i fråga för våldtäkt. Något som skribenten Isobel Hadley-Kamptz påpekade på twitter. 

Samtidigt befann sig kvinnan på väg till ett skyddat boende på grund av hot och hatstormen mot henne och Lambertz föreställning lär inte ha ha gjort det bättre. Berätta för mig igen hur mycket kvinnor har att vinna på att falskanmäla övergrepp. 

Det hela har varit en otroligt ovärdig cirkus, där medier låtit Lambertz regissera allt. Från sin egen namngivning, till den uppsluppna presskonferensen i den egna trädgården som direktsändes av SVT och Expressen. 

I livesändningen kunde han dessutom förtala och namnge kvinnan utan att hon fick komma till tals. SVT hade hunnit stänga ner sin sändning när namnet nämndes, men i Expressens kom namnet med. Samtidigt befann sig kvinnan på väg till ett skyddat boende på grund av hot och hatstormen mot henne och Lambertz föreställning lär inte ha ha gjort det bättre. Berätta för mig igen hur mycket kvinnor har att vinna på att falskanmäla övergrepp. 

Oaktat vad som har hänt mellan Lambertz och kvinnan, så har denna vecka sänt signaler.

Signalerna säger: 

Du som kvinna är ansvarig för vad onyktra män gör. 

I vilket sammanhang är det Lambertz flinande kan kalla en kvinna för lögnerska och bedragerska? Vad gör att han känner sig så trygg med att göra det?

Polisanmäler du riskerar du att själv bli anmäld för falsk tillvitelse om du inte får en fällande dom, vilket försvinnande få fall leder till. 

Polisanmäler du dessutom en man med makt riskerar du dessutom att bli fullständigt nedgjord. För män med makt behandlas fortfarande som män med makt. Lambertz är van att ha en direktkanal genom medierna och medierna är vana att ge honom det utrymmet. Och de gav honom en scen att attackera kvinnan ifrån. 

Vi måste sätta det här i ett sammanhang. I vilket sammanhang är det Lambertz flinande kan kalla en kvinna för lögnerska och bedragerska? Vad gör att han känner sig så trygg med att göra det?

Det här händer i en tid när antifeminismen växt sig allt starkare i Sverige. I en undersökning av högerradikala attityder i åtta europeiska länder, som Stiftelsen Expo gjorde tillsammans med den brittiska stiftelsen Hope not hate, sticker Sverige ut när det kommer till negativa attityder gentemot feminism. 41 procent håller helt eller delvis med om påståendet ”Feminismen är ansvarig för den känsla av marginalisering och demonisering som en del män upplever”. Det är långt fler än i något av de andra länderna som är med i undersökningen. I Ungern var siffran 22 procent, i Italien 13. 

Det här händer i en tid när jämställdhetsarbetet har stannat av och i vissa fall börjat gå bakåt. En färsk rapport från Sveriges kvinnolobby visar att utvecklingen mot jämställdhet har stagnerat och på vissa områden, såsom arbetarkvinnors medellivslängd och utsattheten för sexuellt våld och övergrepp ökar. 

Men veckan har också sänt andra signaler, som mullrar från alla håll. 

Signalerna säger: 

Vi är så jävla trötta på det här. 

Vi ställer inte upp på den bild av mäns sexualitet som Lambertz, Linderborg och andra ger uttryck för. 

Det är inte kvinnors uppgift att ta ansvar för den, det är inte kvinnors fel när män begår övertramp. 

Män med makt har särbehandlats för länge. 

Det räcker nu. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp