Kultur #18/2021

Feministiska kämpar att dela en kväll med

Svarta kvinnor kämpar för rösträtt, Chicago 1916. Foto: New York Public Library

UR Play har samlat både äldre och nyare berättelser om kampen för kvinnors lika rätt inför den 8 mars. Bland annat berättar en ny dokumentär om hur kvinnor använder sociala medier för att uppmärksamma och motarbeta könsstympning och annat våld mot kvinnor i världen.

Public Services UR Play ligger kanske lite i skymundan men är bra på politisk, särskilt 1900-talshistoria med spännande gamla dokumentärfilmer. Inför 8 mars har man laddat upp med feministisk historia, som När kvinnorna krävde rösträtt, om amerikansk rösträttskamp under 1800- och 1900-tal. Det fanns en rad argument, som av både kvinnor och män verkligen ansågs relevanta på sin tid, mot kvinnors rösträtt, och de kan kanske finnas anledning att påminna sig om när försök görs att kringskära kvinnors rättigheter även i vår tid.

Den tyska dokumentären Kvinnor som förändrar världen berättar om nutidens sociala medier och tar upp exempel på hur kvinnor använder dem för att uppmärksamma och motarbeta våld mot kvinnor i Latinamerika, könsstympning i Afrika, och arbetar för fred mellan Indien och Pakistan. Båda dessa program ligger från måndag den 8 mars att se.

Den franska juristen och politikern Sinone Veil. Foto: Nilaya Productions/UR

Redan nu ligger, bland andra intressanta kvinnoporträtt dokumentären RGB om den nyligen bortgångna domaren i USA:s högsta domstol, legendaren Ruth Bader Ginsburg, som utmanat otaliga synliga och osynliga gränser. Även Kvinnorättskämpen Simone Veil om en fransk jurist som överlevde den nazistiska ockupationen av Frankrike och Förintelsen, som tog livet av hennes föräldrar och bror, och som vuxen kvinna kavlade upp ärmarna i politiken, finns redan att se på UR Play. Veil arbetade som sjukvårds- och hälsominister för rätt till preventivmedel och abort i en tid då all information om dessa ämnen var förbjudna att sprida. Kända franska kvinnor gick ut offentligt och erkände att de gjort abort, med risk för fängelsestraff.  Enligt officiella siffror gjorde 350 000 fransyskor illegal abort 1972, och omkring en promille av dessa ledde till att de avled (källa Svensk Juristtidning). Abortbortlagen som genomdrevs 1975 bär Veils namn.

Så även i pandemitider finns goda möjligheter att känna solidaritet och grupptrygghet på internationella kvinnodagen.

Ur Kvinnor som förändrar världen. Foto: Deutsche Welle/UR
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984