Utrikes #8/2021

Utan skydd bland livsfarliga kemikalier

Kvinnor i blåa kläder arbetar med elektroniktillverkning.
Unga kvinnor i Filippinernas elektronikindustri, där många värdsledande företag har sin produktion, utsätts för stora hälsorisker, enligt en rapport från Swedwatch. Kvinnorna på bilden har inget med rapporten att göra. Foto: Erik De Castro/Reuters/TT

Fattiga fabriksarbetare riskerar sin hälsa när de utsätts för livsfarliga kemikalier i arbetet med att tillverka mobiltelefoner och datorer i Filippinerna. Men trots vittnesmål om cancer kopplat till arbetet tar många av de världsledande elektronikföretagen inte sitt ansvar, menar människorättsorganisationen Swedwatch.

Elektronikjättar som Apple, Bell och Samsung har sedan många år tillbaka förlagt delar av sin tillverkning i Filippinerna. Ett land ökänt för urusla arbetsförhållanden och omfattande brister på mänskliga rättigheter. När människorättsorganisationen Swedwatch i somras släppte sin rapport Toxic Tech, om gifter och farliga kemikalier inom fabriksindustrin i Filippinerna, vittnade många anställda hos de stora elektronikföretagens underleverantörer om hur de bland annat drabbats av cancer till följd av sitt arbete. 

I dagarna släpper Swedwatch sin uppföljningsrapport där de ställt frågor till de multinationella företagen som förlagt delar av sin tillverkningsindustri i landet. Svaren på hur de jobbar för att garantera fabriksarbetarnas hälsa och säkerhet är enligt människorättsoragnisationen otillräckliga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan