Utrikes #8/2021

Plastavfallet hotar Jamaicas utveckling

En stor del av den plast som hamnar på Jamaicas stränder består av engångsflaskor. Foto: IPS

Varje gång det regnar i Jamaica kommer en ström av plastavfall flytande längs landets floder. En stor del av soporna sköljs till sist ut längs landets kuster. Experter menar att plastsoporna inte bara förorsakar miljöproblem utan också på sikt hotar människors försörjning.

Problemen med plastavfallet finns inte bara i Jamaica, utan över stora delar av Latinamerika. I Karibien är dock problemen särskilt stora och utmaningarna många – däribland en stor brist på effektiv sophantering. Och trots att Jamaica är ett av de länder i regionen som på senare år har förbjudit användningen av engångsplast har problemen bestått.

Enligt en studie kan regionens stränder och kustområden vara utsatta för tre gånger så mycket plastavfall som det globala genomsnittet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga