Analys #7/2021

“Frågor kvarstår om Navalnyjs politiska bakgrund”

"Det stora antalet demonstranter är dock inte att likställa med ett stöd för Navalnyj på en framtida politisk post", skriver Katarina Lindqvist. Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT/Montage Arbetaren

"Förgiftning med nervgiftet novitjok, fem månaders vård i Tyskland och gripande direkt vid ankomsten till Moskva – förfarandet med den oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har uppmärksammats stort det senaste året. Men det finns fortfarande många frågor kring hans högernationalistiska politiska bakgrund." Det skriver Katarina Lindqvist i Arbetaren.

Bara dagar efter att Navalnyj hade återvänt till Ryssland och genast gripits släppte hans stab en knappt två timmar lång film med titeln Putins slott. En vecka efter publiceringen på Youtube hade den nästan 90 miljoner visningar. På flygbilder och smygtagna fotografier syns den ryske presidentens hittills okända ägor vid Svarta havskusten: gigantiska arealer med palatsliknande byggnader, tennisbanor, egen strand, teater, kyrka, casino, vattenpipesalong med strippstång och svulstiga inredningar. Dessutom redovisas ett intrikat pussel av hur fastigheter, förmögenheter och bolag hänger samman med Putins vänkrets och kolleger liksom statliga myndigheter.

Korruptionen i Ryssland är nu ingen nyhet, men filmens innehåll var iögonfallande även för en luttrad rysk publik. Filmen avslutas med att Navalnyj uppmanar befolkningen att gå ut och demonstrera: “De” är max några hundratusen, säger Navalnyj och syftar på den krets kring Putin som har berikat sig och skyddat varandra med tjänster och gentjänster, medan “vi” – alla övriga invånare – är tiotals miljoner.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan