Inrikes #95/2020

Åtal för ekofascistisk mordbrand

Den gripne 18-åringen kan kopplas till sociala medier-konton som har spridit instruktioner för hur man gör sprängmedel. Bild: Skärmdump från iFunny.

Två unga män åtalas för mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborg. Arbetaren kunde i våras avslöja att en av männen satt häktad i Luxemburg, samt att han hade kopplingar till amerikanska vit makt-organisationen The Base.

I oktober 2019 totalförstördes en minkfarm i Sölvesborg av en brand. Brottet har utretts av Säkerhetspolisen och nu åtalas två män, 18 och 20 år gamla, för mordbrand. De båda åtalade medger ansvar för grov skadegörelse.

Arbetaren var i april först med att rapportera att en svensk 18-åring gripits vid ett stort tillslag i Luxemburg, efter att Luxemburgs polis fått upp ögonen för att han ägnade sig åt suspekta aktiviteter på dark net, den krypterade delen av internet.  Han ska bland annat ha spridit fascistpropaganda och information om hur man tillverkar sprängmedel, samt varit i kontakt med vit makt-organisationen The Base och ekofascistiska och nu nedlagda The Green Brigade, som ska ha var varit nära bunden till The Base.

– De två åtalade har en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism, som är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv. Vi har framgångsrikt kunnat utreda ärendet i den här miljön som nu lett till åtal,  säger kammaråklagare Henrik Olin, som lett förundersökningen i ett pressmedelande.

I stämningsansökan hänvisas också till ett förhör med chefsanalytikern vid Säkerhetspolisen Ahn-Za Hagström angående utvecklingen av våldsbejakande högerextremism i Sverige i allmänhet och grupperna The Base och The Green Brigade i synnerhet, till styrkande av den ideologiska bakgrunden och syftet med den åtalade brottsligheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984