Inrikes #85/2020

Elchocksvapen och stilettknivar på Amazons svenska sajt

Bland mängden av automatiskt översatta produkter, går det även att söka upp varor som är olagliga att sälja till privatpersoner, såsom stilettknivar, pepparspray och elchocksvapen. Foto: Montage/Arbetaren

Flera produkter på Amazon nya hemsida i Sverige kräver specifika importtillstånd eller är inte tillåtna på den svenska marknaden. Hur kan så många produkter slinka igenom Amazons produktkontroll?

I tisdags lanserade Amazon en svensk sajt. Bland mängden av automatiskt översatta produkter, går det även att söka upp varor som är olagliga att sälja till privatpersoner i Sverige. Exempel är pepparspray och elchocksvapen.

Foto: Skärmdump från Amazon Sverige
Foto: Skärmdump från Amazon Sverige

Tullverkets kommunikatör Erika Karlsson bekräftar över mejl att elchocksvapen kräver vapenlicens i Sverige. Däremot är det mer osäkert när det kommer till vissa typer av självförsvarsspray som enligt Polismyndighetens regler för “Knivar och andra farliga föremål” kan kräva substansanalys innan det går att bekräfta om den faller under vapenlagen eller inte.

Med ett klick kan du även beställa hem en plånbok i äkta krokodilskinn, stilettknivar eller starksprit. 

– Huvudregeln är att det är importören som ansvarar för att reglerna är uppfyllda, skriver Erika Karlsson.

Hon lägger till att om man bryter mot införselreglerna kan det falla under lagen om straff för smuggling. 

– I de flesta fall handlar det om dagsböter, men straffet beror på vad det rör sig om för varor, vilka kvantiteter och en rad andra omständigheter kring införseln. Det hela är ganska komplicerat, skriver hon. 

"Äkta krokodilskinn av svans" Foto: Skärmdump från Amazons svenska sajt.
“Äkta krokodilskinn av svans”
Foto: Skärmdump från Amazons svenska sajt.

På Svensk handels guide om animaliska material är det endast lagligt att handla med krokodilskinn om djuret föds upp på farm och inte tillhör en hotad art. Däremot ger de som råd att ”undvika allt reptilskinn eftersom de flesta krokodilarter finns på CITES-listan och således inte får föras in i landet”. 

CITES står för ”Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora” och är en internationell överenskommelse som Sverige, liksom 181 andra länder, anslutit sig till. 

När det gäller starkspriten har Systembolaget ensamrätt på att sälja starköl, vin och sprit i Sverige. Däremot går det att beställa alkoholhaltiga drycker inom EU, såvida konsumenten betalar alkoholskatt här. 

På Polismyndighetens hemsida går det att läsa att det är förbjudet att sälja stiletter i Sverige och det krävs tillstånd för att föra in ett sådant föremål i landet. 

Flera stilettknivar till försäljning på Amazons svenska hemsida. Foto: Skärmdump från Amazon Sverige
Flera stilettknivar till försäljning på Amazons svenska hemsida.
Foto: Skärmdump från Amazon Sverige

2015 omkom en tonåring i den skotska staden Aberdeen efter att han blivit knivskuren i skolan av en annan elev. Kniven som användes i dådet var köpt på Amazon. Han hade fått vapnet hemlevererat utan vidare ålderskontroll, något som krävs i Storbritannien vid köp av den typ av kniv som användes. 

The Guardian uppmärksammade händelsen och Amazons försäljning av farliga produkter. De lyckades beställa två liknande knivar utan att åldern kontrollerades. De hade nämligen, precis som den minderåriga som beställde vapnet, satt upp en lapp på dörren där det stod att varan kan lämnas utanför. 

Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket, skriver i mejl till Arbetaren att generellt så får marknadsföring inte uppmuntra till ”lagstridiga handlingar eller ge sken av att en produkt är laglig att inneha när så inte är fallet”. Han tillägger att det är företagets ansvar att se till att varan är laglig att sälja i det land som marknadsföringen riktar sig till. 

Vissa av produkterna som säljs via hemsidan säljs direkt av Amazon medan andra varor säljs av tredje part, alltså återförsäljare som använder sig av hemsidan som en plattform för försäljning. 

1999 stod tredjepartsförsäljning för 3 procent av all försäljning via Amazon, 2018 hade andelen ökat till 58 procent.

Enligt ett undersökande reportage gjort av Wall Street Journal 2019 upptäckte tidningen 4 152 produkter som antingen är felaktigt märkta, förbjudna eller ansågs för osäkra för att få säljas i USA, enligt federala tillsynsmyndigheter.

Undersökningen kritiserade Amazons förmåga att upptäcka och ta bort produkter som inte är tillåtna att säljas i landet.

Frågan kvarstår – hur kan så många produkter slinka igenom Amazons produktkontroll? 

Arbetaren har ställt Amazon till svars via mejl. Specifika kommentarer har inte getts, däremot ett inklistrat uttalade från “en talesperson”‘:

”Vårt primära mål är att blockera illegala produkter från att säljas i våra butiker. Vi skannar kontinuerligt datapunkter relaterade till säljare, produkter, varumärken och erbjudanden för att upptäcka aktivitet som indikerar att produkterna skulle kunna vara olagliga. Så snart vi upptäcker olagliga produkter plockas dessa bort.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga